<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke 55,0 pont, ami a feldolgozóiparban a lendületes bővülést jelző, decemberi 59,3 pontot követően januárban lassabb növekedésre utalt - jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A január átlag feletti hónapnak számít általában, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, a januári értékeké 52,9. A most mért  BMI indexértéknél hét évben volt magasabb januári érték.

A részindexek csökkentek, de 50 pont feletti értékükkel bővülő tendenciára utalnak. (A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülését, 50 százalék alatti értéke a recesszió felé történt elmozdulást jelez.)

Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, de az indexérték 7,1 százalékponttal  visszaesett. A termelési mennyiség indexe szintén bővülést jelez, az indexérték 4,3 százalékponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 2,7 százalékponttal kisebb értéken áll, mint decemberben.

A külpiaci mutatók szintén erős bővülésről tanúskodnak.   Az import és export folytatta a kedvező tendenciát, bár mindkét mutató csökkent.

A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 10,3 százalékponttal kisebb az index értéke a decemberinél. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, 4,1 ponttal csökkent az index. A vásárolt készletek index 0,3 százalékponttal nőtt a hónapban, szilárd bővülést jelezve.

A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 7,8 százalékpontos csökkenést hozott. A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,8 százalékponttal nőtt ebben a hónapban.