TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 7. 09:56

Az amerikai elnök szerint a koronavírus-járvány súlyosabb támadás Pearl Harbornál és szeptember 11-nél is, Kínának pedig meg kellett volna azt állítania. Németországban kinyithat az összes üzlet, de a lazításnak vannak feltételei. Nemzetközi összefoglalónk következik.

A koronavírus-járvány a valaha volt "legsúlyosabb támadás" az Egyesült Államok ellen, jelentette ki Donald Trump tegnap a Fehér Házban újságírók előtt.

Donald Trump (Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos) Donald Trump (Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos)

Súlyos szavak

Az amerikai elnök szerint a járvány

jobban sújtotta az Egyesült Államokat, mint a japán támadás Pearl Harbornál a II. világháborúban vagy mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás.

Hozzátette: a járványt meg lehetett és meg kellett volna állítani forrásánál, Kínában, de nem így történt.

Az amerikai kormány már korábban közölte, hogy emiatt büntető-intézkedéseket fontolgat Kína ellen.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap egyenesen

azt állította: jelentős bizonyíték van arra, hogy a koronavírus egy vuhani laboratóriumból érkezett.

Konkrét bizonyítékokat azonban nem közölt. Kína szerint Washington blöfföl. (Háttéranyagunk a témában: honnan szabadult rá a koronavírus a világra?)

Az abszolút számokat nézve  a járvány az Egyesült Államokat érinti a legsúlyosabban a világon: ma reggeli adatok szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja az 1,2 milliót, a halálos áldozatok száma pedig a 73,5 ezret.

Tegnap egyébként telefonon tárgyalt egymással Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump. A „munkamegbeszélésen” szóba került a határvédelem fontossága, a koronavírus elleni védekezés, valamint a járvány világgazdasági következményeinek kezelése, mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ami Európát illeti, Németországban a kormány és a tartományok megegyeztek a korlátozások feloldásának részleteiről.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.