2018. július 6. 11:41
mfor.hu

Közel 80 milliárd forinttal több hiány jött össze az első félév végére, mint amennyit az egész évre terveztek be Vargáék.

A Pénzügyminisztérium pénteki közlése szerint júniusban 233 milliárd forinttal zárt az államháztartás központi alrendszere, ami a korábbi hónapok egyenlegével együtt 1420 milliárd forint a halmozott hiány nagysága, ami közel 80 milliárd forinttal több az egész évre tervezett hiánycélnál.

Az első félév végére egyébként még sose jött össze ilyen nagy mínusz a büdzsében, legutóbb hasonló nagyságrend 2006-ban volt, akkor több mint 1200 milliárdos volt a hiány nagysága.

A PM tájékoztatása szerint 2018 első hat hónapjában az általános forgalmi adóból 214,2 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 128,3 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 141,2 milliárd forinttal magasabb az államkassza bevétele, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A kiadási oldalon az infrastrukturális fejlesztésekre fordított összegek emelhetőek ki, mint például a közútépítés és közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program beruházásai, az Egészséges Budapest Program megvalósítása, illetve a MRE Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztése. Az uniós projektek kifizetései elérték az 1118,4 milliárd forintot, mellyel szemben 2018 első hat hónapjában a költségvetésbe mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett. Így az uniós támogatások megelőlegezése továbbra is kiemelt szerepet játszik a hazai büdzsében. Emellett júniusban a kamatkiadások ugyancsak jelentős összeget (268,0 milliárd forint) tettek ki, mivel több – döntően még 2008-2014 között kibocsátott, hosszú futamidejű, fix kamatozású – kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési időpontja.