<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sikeres demonstráción vannak túl a postás szakszervezetek, most a kormányál, illetve az állami társaságnál pattog a labda, hogy a 0 százalékos béremésnél hajlandóak-e többet adni a postásoknak, akiket a koronavírus-járvány alatt még mindennapi hősöknek neveztek.

Pécstől Nyíregyházáig számos vidéki településről is érkeztek a postás szakszervezet közös budapesti demonstrációjára, amit amiatt tartottak, mert a Magyar Posta visszautasította egységes bérfejlesztésre vonatkozó követeléseiket. A lapunk által a békés és politikamentes tüntetésen is felszólaló szakszervezeti vezetés szerint a rossz idő ellenére mintegy ezren gyűltek össze Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája előtt, ahol egy petíciót sikerült átadni, amiben többek között általános bérfejlesztést követelnek.

Hétfőn újra tárgyalunk a Magyar Posta vezetőségével, várjuk az új ajánlatot és ennek fényében döntünk a következő lépésekről - mondta lapunknak a szakszervezeti vezető.

A szakszervezetknél és a postás dolgozóknál az verte ki a biztosítékot, hogy az állami társaság a hét elején közölte velük: az általános bérfejlesztés helyett ismét csak egyszeri kifizetést tudnak ajánlani. A szakszervezetek szerint viszont az egyszeri kifizetés nem elfogadható, rendes, legalább 10 százalékos alapbéremelést követelnek. A postások többsége ugyanis hónapról hónapra él és a garantált szakmai bérminimumhoz közeli fizetész kap, ami 140 ezer forintot jelent.

Nem túl valószínű, hogy hétfőre találni fog a Magyar Posta vezetősége annyi forrást, amiből teljesíthetnék a követeléseket - legalábbis erre lehet következtetni Schamschula György, a társaság vezérigazgatójának pénteki üzenetéből: az uniós szabályozás miatt nem tudnak bért emelni.

Ezzel lehet vitatkozni. Az uniós szabály ugyanis úgy szól, hogy az állam évi mintegy ötmilliárd forintos összeghatárig nyújthat támogatást a postának. Ennél nagyobb összeg sértené a versenyjogi szabályokat. Azt ugyanakkor semmilyen uniós szabály nem tiltja a Magyar Postának, hogy az évi mintegy 200 milliárd forintos árbevételéből úgy gazdálkodjon, hogy abból béremelést tudjon adni a dolgozóknak.

Emlékezetes, hogy a kormány (konkrétan például Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár) korábban arról beszélt, hogy a postások is a mindennapi hősök közé tartoznak, akik veszélyhelyzetben is dolgoznak.

A bérköltségek annak ellenére növekedtek a cégnél, hogy jelentős leépítések voltak tavaly a Magyar Postánál: teljes munkaidőben már csak 23,6 ezren dolgoztak a 2018-as 24,5 ezer után. Az összesített bérköltség viszont 104 milliárd forint lett a korábbi 94,6 milliárd forint helyett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.