<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hivatalosan a gazdaságvédelmi kiadások terhére.

Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2020-as költségvetés elszámolását az Országgyűlésnek. Ebből - sok más mellett - az is kiderül, hogy bélyeggyűjteményt vett az állam 42 milliárd forintért, méghozzá gazdaságvédelmi céllal megjelölve - számolt be a nepszava.hu.

A lap utalt rá, hogy a költségvetés általános indoklása szerint ez a pénz valójában a Magyar Posta Zrt. feltőkésítésére ment, és, hogy ne legyen ebből tiltott állami támogatás, a Magyar Posta átadta a birtokában lévő Bélyegmúzeumot a magyar államnak, s ennek értékét 42 milliárdban állapították meg.

Jubileumi bélyeggel emlékezett Gagarinra a Magyar Posta (fotó: MTI)Jubileumi bélyeggel emlékezett Gagarinra a Magyar Posta (fotó: MTI)

Az állami cégek 1197 milliárd forintot nyeltek el – részint a Covid-miatti kiesések pótlásra –, de a pénz többségét a rosszul és hatékonytalanul működő állami vállalatok feltőkésítésre fordították. Az állami céges támogatások között megtaláljuk a klasszikus pénznyelőket: Paks 2, MÁV, Volánok, ezek egyenként száz milliárdokat vittek el a közösből.

De 207 milliárdot számolt le a kormány „egyes energetikai kérdésekről szóló előterjesztés szerinti feladatok végrehajtásához kapcsolódó forrásigény” címen, olvasható a parlament előtt fekvő jogszabálytervezetben, de az nem derül ki, hogy mire is ment pontosan ez a bő 200 milliárd. Más forrásokból tudhatjuk, hogy ez a pénz a kormány karácsonyi pénzszórásaként kerülhetett az állami tulajdonban lévő MVM energiaholdinghoz. 

A képviselők előtt fekvő törvénytervezetből az is kiderül, hogy kormány a gazdaságvédelmi pénzek terhére 198 milliárd forintot fizetett ki „nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes intézkedésekre”. A szövegből kihámozható, a hogy pénzt az utolsó fillérig a Corvinus Befektetési Zrt. kapta hiteltartozásai rendezésére. A Corvinus egy állami befektetési cég, amely a Budapest Bankot illetve az Erste Bank kisebbségi részét birtokolja. A Budapest Bank - miután az beolvadt a Magyar Bankholdingba - , már nincs a cég tulajdonában, ám a zárszámadási törvényből nem derül ki a világosan, hogy pontosan mire is használta a 198 milliárdot az állami Corvinus Zrt.

A kormány által közölt adatokból az is kiszámítható, hogy csak készpénzben és csak tavaly 137,7 milliárd forintot kaptak a gazdaságvédelmi alapból a Fideszhez köthető, vagy egyenesen a kormánytagok által irányított közalapítványok – nem ideértve a kormánypárt által szinten elfoglalt felsőoktatási alapítványokat. Ezen felül a fideszes közalapítványok tavaly több száz milliárdnyi állami vagyont kaptak Mol-részvények, vagy ingatlanok formájában - írta a portál.

A lap kitér a legnagyobb kedvezményezettzekre is. Mint írta: a 2020-as költések szerint legtöbb pénzt a tehetségkutatással, -fejlesztéssel foglalkozó Mathias Corvinus Collegium kapta, amelynek vezetője Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója. A Mathias Corvinus Collegiumon keresztül külön nevesítve 14,5 milliárd forintnyi készpénzt kapott a Kommentár Alapítvány – amely gyakorlatilag a hasonló című folyóiratot kiadó alapítványt takarja, illetve a Fidesz politikai hátországának szellemi műhelye - olvasható az internetes lapban. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.