<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A háború 23. napjának összefoglalója.

 • Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden figyelmeztette Kína elnökét, Hszi Csin-pinget, hogy annak „következményei" lesznek, ha Peking anyagi támogatást nyújt Oroszországnak az ukrán városok megtámadása során – közölte a Fehér Ház. Biden a pénteki kétórás telefonbeszélgetés során nem intézett közvetlen kéréseket Xihez, hogy rávegye Putyint a támadás befejezésére.

Tulipánokból rakják ki az ukrán címer három ágú szigonyát a kijevi Szófia téren 2022. március 18-án. Fotó: MTI/APTulipánokból rakják ki az ukrán címer három ágú szigonyát a kijevi Szófia téren 2022. március 18-án. Fotó: MTI/AP

 • Zelenszkij videobeszédében azt mondta, hogy „értelmes, tisztességes” béketárgyalásokra van sürgősen szükségFigyelmeztette Moszkvát, hogy az orosz veszteségek különben olyan hatalmasak lesznek, hogy nemzedékekbe fog telni a helyreállítás. „A békéről, a számunkra és Ukrajna biztonságáról szóló tárgyalások – értelmesek, igazságosak és késedelem nélkül – az egyetlen esély Oroszország számára, hogy csökkentse a saját hibáiból eredő károkat” – mondta.
 • Pénteken a harcok elérték az ostromlott ukrán város, Mariupol központját, ahol 350 000 civil rekedt kevés élelemmel vagy vízzelAz orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői „feszítik a hurkot” a kikötőváros körül, és a város központjában „a nacionalisták elleni harc” zajlik. Mariupol polgármestere, Vadim Boicsenko megerősítette az állítást.
 • Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy „átmenetileg” elvesztette a hozzáférést az Azovi-tengerhez, amely a Fekete-tenger felé nyílik, és komoly csapást jelentene Ukrajna számára.
 • Több mint 130 embert mentettek ki egy orosz légi csapás után egy mariupoli színház ellen, amely több száz civilnek nyújtott menedéketZelenszkij szombaton a hajnali órákban azt mondta, nincs új információ a halálos áldozatokról. A város „történelme, Ukrajna történetének legnagyobb megpróbáltatását élte át” – jelentette ki.
 • Tömeges áldozatokról is érkeztek jelentések az ukrán hadsereg egyik laktanya elleni rakétatámadás után a déli Mikolajiv városában.
 • A Háborús Tanulmányi Intézet szerint az orosz erők továbbra is csak Mariupol környékén szereztek területi előnyöket pénteken, és az orosz erők egyre növekvő morális és ellátási problémákkal néznek szembe. Az Egyesült Királyság szerint az oroszok Kijev és Mikolaiv körülzárására tett kísérletei visszaszorultak, és szerinte folytatódott Harkov, Csernyihiv, Szumi és Mariupol körüli városok heves orosz lövedékei.
 • Az ENSZ szerint jelenleg hat és fél millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni Ukrajnán belül. A Világélelmezési Program arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnában az élelmiszer-ellátási láncok megszakadnak, sok élelmiszerbolt és raktár már üres.
 • Az ENSZ adatai szerint 816 megerősített civil haláleset történtKijev tisztviselői szerint 222-en haltak meg a fővárosban, köztük 60 civil és négy gyerek.
 • Az orosz erők „fogságban tartják” Viktória Roscsina ukrán újságírót a Hromadske ukrán sajtó szerint. A Hromadske közleményében azt mondta, hogy szerintük az orosz FSZB március 15-e körül vette őrizetbe Roscsinát.
 • Vlagyimir Putyin a moszkvai nemzeti stadionban tartott ritka nyilvános beszédében dicsérte az orosz „egységet” a Kreml által Ukrajnában végrehajtott különleges hadművelet miatt . Amint Putyin befejezte beszédét, az adás hirtelen megszakadt, és az állami televízió hazafias dalokat mutatott be. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „műszaki hibát” okolt a fennakadásokért.
 • Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna hónapokon belül előrehaladást vár EU-tagság iránti kérelmében, miután megkereste Ursula von der Leyen, az EU végrehajtó hivatalának vezetőjét. Azt is elmondta, hogy továbbra is felhívást fog kérni a világ vezetőihez, hogy szorgalmazzák az ukrajnai békét, és Svájc, Olaszország, Izrael és Japán megszólítását tervezi.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.