3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hidegháború időszakának lezárását követően a globális biztonság most van a legrosszabb állapotban. Két irányból is érkeznek a biztonsági megpróbáltatások – amelyekre megnyugtató választ ígér Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint néhány éven belül Magyarország a világ második legnagyobb akkumulátor-előállítója lesz.

Az Ukrajnában zajló háború hatását egyből megérzi másokkal szemben Magyarország, nemcsak a társadalmi csapások, hanem a gazdasági hatások okán is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer a parlament gazdasági bizottságának.

Ez előidézett egy olyan helyzet, ami kívülről rontja a magyar gazdaság helyzetét, elsősorban az energiaárak terén. Nem fordult elő még elő, hogy ennyi időn belül a feje tetejére álljon a világgazdaság, és nem gazdasági szempontokból – utalt Szijjártó a koronavírusra és az Ukrajnában zajló háborúra.

Új világrend van kialakulóban, hogy ennek mi lesz a vége, azt még senki sem tudja – mondta a miniszter.

Tavaly a 34. legnagyobb exportáló volt Magyarország. Idén 13 milliárd lesz a beruházási volumen, ami az eddigi rekord duplája. A legnagyobb forrás ebben Kína, követve Németországgal.

Továbbra is a beruházások jelentik a kulcsot

Nem túlzás, hogy a keleti és nyugati beruházásvonzó képesség kiegyenlítődött, most délen Szegedre esik majd a hangsúly - a tárcavezető elmondása szerint. A miniszter több energetikai kérdést kapott a bizottság ellenzéki képviselőitől.

Szijjártó elmondás alapján a kormány továbbra is kitart az autóipar, és az ezt támogató akkumulátorgyártás mellett. 

Most negyedikek vagyunk ebből a szempontból, ha a tervbe vett beruházások megvalósulnak 2025-re második legnagyobb akkumulátor-előállító lesz Magyarország.

Ha nincs egy elektromos autóban akkumulátor, annyit ér mint egy lovaskocsi. Ha van olyan iparág, ami hosszú távon jelen lesz Európában, az az autóipar – a gazdaság érdeke pedig, hogy minél több ide jöjjön.

Az atomenergiáról kifejtette, hogy ezen a téren is kitart a kormány, lévén ez az alapvető érdeke a magyar gazdaságnak. A kormány „érdeklődik” kis kapacitású, decentralizált erőművek iránt is, ez azonban évtizedes távlatban sem tűnik egyelőre reális kilátásnak, kapacitásépítésnek.

Nem lehet lemondani Kínáról.
Nem lehet lemondani Kínáról.

Szijjártó kiemelte, hogy a legnagyobb német vállalatok, különösen a kiemelt fontosságú autóipar is egytől-egyig együttműködik kínai cégekkel, miközben a német politika a kínai gazdaságról való leválásról szól, és miközben éves szinten 860 milliárd euró a kereskedelem az ázsiai ország és Európa között.

Legyünk mi a találkozási pontja a kelet és nyugat kereskedésének - mondta Szijjártó.

Egyben azt is kiemelte több képviselői felvetésre válaszolva, hogy az akkumulátorgyárak biztonságosak, és a beruházásokat a hazai környezetvédelmi hatóságok vizsgálják. Érthető, hogy az új dolgoktól tartanak az emberek, és ezeket a félelmeket Szijjártó elmondása alapján a kormány igyekszik eloszlatni.

Szijjártó elmondta, hogy a kormány döntése a vendégmunkások behozatalát illetően alapvető hazai érdek. Olyan nem lesz, hogy vendégmunkás előnyt élvezzen egy magyar munkavállalóval szemben, hosszú távon azonban az adott vállalatok fennmaradása is végső soron a magyar gazdaság és dolgozók érdekét szolgálja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!