<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A norvég állam korábban a SAS partnere volt, de néhány éve kiszállt a cégből, ám most úgy néz ki, éppen a norvégok lehetnek azok, akik segítenek a krízis felé tartó – vagy már ott lévő – skandináv légitársaságon.

Amint az a ma reggeli Expressenben, az egyik legnagyobb svéd napilapban olvasható, Jan Christian Vestre norvég kereskedelmi és ipari miniszter és a norvég kormány több képviselője nyolc órakor sajtótájékoztatót tart Oslóban a SAS légitársasággal kapcsolatban. 

A meghívó szerint a konferencia fő témája az lesz, megváltozik-e a norvég állam szerepe a patinás légitársaságban, azaz, segítenek-e nekik a csődhelyzethez közelítő krízisből. A holnapra tervezett pilótasztrájkról egyelőre nem ad hírt a svéd lap. A SAS-ban régen mind a három skandináv államnak – svéd, norvég, dán – jelentős állami tőkerészesedése volt.

Káosz Arlandán, zsúfoltság, sztrájkveszély, törölt járatok ezrei, késések, elveszett bőröndök – ma ez a helyzet. Hajdan a világ egyik legjobb és legmegbízhatóbb légitársasága volt a SAS, amely már hónapok óta a cég szerkezet-átalakítására készül. A munkavállalók sorsát érintő friss információkat egy belső e-mailben közölték, amelyet a SAS pilóta szakszervezetei pár napja küldtek ki tagjaiknak.

"Nem kommentáljuk egyelőre a tervezett változásokat, nem spekulálunk és nem találgatunk a jövőről" – jelentette ki akkor szűkszavúan Karin Nyman, a SAS kommunikációs igazgatója.

Svédországban nagyon erős a szakszervezet, különösen a légiközlekedésben. Már hetekkel ezelőtt bejelentették a június 29-re tervezett sztrájkot, ami megbéníthatná a nyárközepi turista csúcsszezont.

Közben a pilóták szakszervezete azzal vádolja a SAS vezetését, hogy új munkaerő-közvetítéssel, toborzással akarja kiegészíteni a tevékenységét és új céget alapít.

"Mi, SAS-pilóták nem szeretnénk, ha fenyegetéseknek lennénk kitéve, és nem hibáztatjuk magunkat a menedzsment sok éven át hozott rossz üzleti döntéseiért"

– jelentette ki a szakmai érdekvédelmi szervezet vezetése.

A sztrájk nyilvánvalóan súlyosan érinti a céget. Várhatóan – szerény számítások szerint - napi 45 000 utas kerül bajba, ha bekövetkezik. A légitársaság más oldalról viszont megerősítést kapott: a Danska Metall szimpátiája kifejezéseként szintén sztrájkot hirdetett, melynek keretében 200 koppenhágai repüléstechnikus szintén beszüntetné a munkát. Norvégia hasonló lépésre szánta rá magát.

A szakszervezet szerint a munkavállalókat a cégnek kötelessége időben tájékoztatni a szerkezetátalakítási tervekről. Tisztán szeretnének látni abban a kérdésben is, hogy a cég meg akar-e válni két leányvállalatától, a SAS Link-től, és a SAS Connect-től.

Nehéz helyzetben a legendás SAS. Fotó: PixabayNehéz helyzetben a legendás SAS. Fotó: Pixabay

Anko Van der Werff, a SAS vezérigazgatója már hónapok óta nagy nyomás alatt áll, már azelőtt is így volt, ez, hogy a SAS Forward mentőprogrammal megpróbálták talpra állítani a válság sújtotta légitársaságot. A részvények nagymértékben zuhantak, a fő tulajdonos - a svéd állam - bejelentette, hogy a társaság nem számíthat friss tőkeinjekcióra. A dánok többször hangoztatták, hogy nem szeretnének újabb támogatást adni.

Érdekes fejlemény, hogy állítólag titokban egy „másik” skandináv légitársaságot alapítanának, amely a pilótaszakszervezetet gyanúja szerint a SAS régi pilótáit alkalmazná. Az új cég a SAS Crew Services A/S nevet kapta, és a tervezett pilótasztrájk bejelentése utáni napon regisztrálták.

A háttérben tehát zajlik egy bonyolult munkajogi-cégalapítási-jogi procedúra, olyannyira, a SAS számos New York-i ügyvédi irodát és ügynökséget szerződtetett, segítsen az elbocsátások, az újjáépítés és más folyamatok lebonyolítása ügyében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.