TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Fábián Károlyt, az egészségügyért felelős helyettes államtitkárt mentették fel beosztásából.

A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint távozik posztjáról Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki az egészségügyi fejlesztésekért felelt a tárcánál. A felmentését Kásler Miklós miniszter kezdeményezte, a döntést Orbán Viktor miniszterelnök hozta meg.

Fábián Károly (fotó: Facebook) Fábián Károly (fotó: Facebook)

Fábián Károly neve cikkünk írásakor még mindig megtalálható volt a kormány hivatalos oldalán, az EMMI helyettes államtitkárai között. Mindössze háromnegyed évet töltött a posztján, 2018. október 3-án nevezték ki. Várható távozásáról egyébként májusban már megjelentek értesülések, a Népszava akkori információja szerint június elsejével kellett volna pecsétnek kerülnie a felmentésére. Erre végül másfél hónappal később került sor.

Az egyelőre nem világos, hogy a váltás milyen összefüggésben áll - ha egyáltalán áll - az egészségügyi szakmai programok végrehajtásával. Az államtitkárság vezetőjét, Horváth Ildikót szintén tavaly októberben nevezték ki, komoly feladatok - az ágazat finanszírozási és szakmai színvonala emelésének - végrehajtására. Ezzel kapcsolatban mondta a közelmúltban egy Kormányinfón lapunk kérdésére Gulyás Gergely miniszter, hogy a következő évtől olyan költségvetéssel kell működnie az egészségügynek, amely mellett nem keletkezik adóssága a kórházaknak.

Az elmúlt években ugyanis rendre az volt a helyzet, hogy az intézmények 60-80 milliárd forint adósságot halmoztak fel évente, amelyet végül az állam fizetett ki. A rendszerbeli anomáliákra utal, hogy ennek ellenére az adósság újrakeletkezett, amelynek egyik oka, hogy az ellátásokra biztosított forrás nem elégséges, nem fedezi a költségeket, valamint a kórházak gazdálkodása sem egységes: van, ahol a finanszírozás elegendő az ellátásokra, máshol viszont nem. Természetesen adott esetben a kórházvezetők felelőssége is felvethető az adósság keletkezése miatt.

Az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen változás a kormányzatban, tegnap adtunk hírt arról, hogy az Igazságügyi Minisztériumban, illetve a Miniszterelnökségen is történtek helycserék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.