2019. július 18. 07:13

Fábián Károlyt, az egészségügyért felelős helyettes államtitkárt mentették fel beosztásából.

A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint távozik posztjáról Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki az egészségügyi fejlesztésekért felelt a tárcánál. A felmentését Kásler Miklós miniszter kezdeményezte, a döntést Orbán Viktor miniszterelnök hozta meg.

Fábián Károly (fotó: Facebook) Fábián Károly (fotó: Facebook)

Fábián Károly neve cikkünk írásakor még mindig megtalálható volt a kormány hivatalos oldalán, az EMMI helyettes államtitkárai között. Mindössze háromnegyed évet töltött a posztján, 2018. október 3-án nevezték ki. Várható távozásáról egyébként májusban már megjelentek értesülések, a Népszava akkori információja szerint június elsejével kellett volna pecsétnek kerülnie a felmentésére. Erre végül másfél hónappal később került sor.

Az egyelőre nem világos, hogy a váltás milyen összefüggésben áll - ha egyáltalán áll - az egészségügyi szakmai programok végrehajtásával. Az államtitkárság vezetőjét, Horváth Ildikót szintén tavaly októberben nevezték ki, komoly feladatok - az ágazat finanszírozási és szakmai színvonala emelésének - végrehajtására. Ezzel kapcsolatban mondta a közelmúltban egy Kormányinfón lapunk kérdésére Gulyás Gergely miniszter, hogy a következő évtől olyan költségvetéssel kell működnie az egészségügynek, amely mellett nem keletkezik adóssága a kórházaknak.

Az elmúlt években ugyanis rendre az volt a helyzet, hogy az intézmények 60-80 milliárd forint adósságot halmoztak fel évente, amelyet végül az állam fizetett ki. A rendszerbeli anomáliákra utal, hogy ennek ellenére az adósság újrakeletkezett, amelynek egyik oka, hogy az ellátásokra biztosított forrás nem elégséges, nem fedezi a költségeket, valamint a kórházak gazdálkodása sem egységes: van, ahol a finanszírozás elegendő az ellátásokra, máshol viszont nem. Természetesen adott esetben a kórházvezetők felelőssége is felvethető az adósság keletkezése miatt.

Az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen változás a kormányzatban, tegnap adtunk hírt arról, hogy az Igazságügyi Minisztériumban, illetve a Miniszterelnökségen is történtek helycserék.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.