5p

A top ingatlanfejlesztők egyre több telekre csapnak le. Jól jött, hogy a kormány meghosszabbította a kedvezményeket.

Szerda délben népes újságírói csapat előtt mutatja be a Garancsi István milliárdos vezette Market Csoport a Kopaszi gát környékén zajló óriásberuházás már megvalósult elemeit. A lendületből mit sem veszítettek, a már megépített sok száz lakás mellé újabb, több száz lakásos ütemeket fognak elindítani és persze lesznek még további kereskedelmi ingatlanfejlesztések is. 

A Dunához közeli lakásokat az átlagnál többért lehet kiadni. Fotó: mfor.hu/Mester Nándor
A Dunához közeli lakásokat az átlagnál többért lehet kiadni. Fotó: mfor.hu/Mester Nándor

Az egész ékes bizonyítéka annak, hogy mennyire ragaszkodnak a beruházók a vízhez, a vízparthoz vagy az ahhoz közeli területhez. A magyarázat nagyon egyszerű: a vízparti ingatlant az átlagnál drágábban tudják eladni. Az OTP Új Lakás Értéktérképe szerint június végén az idei átadású lakások esetében most nagyjából 1,15 milliós átlagos négyzetméterárral lehet kalkulálni a fővárosban. A jelenleg – többnyire még – tervasztalról hirdetett 2024-2025-ös átadású projekteknél ugyanakkor 1,4 millió forint környékére kúszik az átlag. A vízparton viszont 1,6-1,7 millió forintos árak jellemzőek.

„Ezek ráadásul még előértékesítési árak, melyek törvényszerűen folyamatosan nőnek a projekt átadásáig” – mondta Valkó Dávid. A szélső értékek ugyanakkor nem változnak; az OTP adatbázisa szerint jelenleg nagyjából 800 ezer és 3,5 millió forint között alakulnak a budapesti új lakás négyzetméterárak.                

De Garancsi István nincs egyedül ezen a sajátos, vízimádó piacon. Nem is olyan messze az ő projektjétől több más ingatlanfejlesztő is partot fogott. Az egyik legnagyobb dobás a Metrodomé lesz, a River névre keresztelt, három hektárt felölelő építkezés hét nagy lakótoronyban összesen 712 lakást kínál. A vállalat egyébként Észak-Pesten is aktív, ott is közel a folyóhoz épített négy nagyobb társasházat.

Tovább haladva Dél-Budán, immár közel Albertfalva határához a hangzatos Kék Duna Rezidencia tornyaira vár a piac. Négy magas házban 276 lakást ígér a beruházó, de egyelőre csak egy értékesítését kezdte meg. A Kopaszi gáttól délre található vegyes partmenti övezetben jelenleg többségben vannak a lepusztult ipari ingatlanok, de a fenti példákból is látszik, hogy lassan felfalják ezeket a fejlesztők. 

A XI. kerületi önkormányzat egyébként nem feltétlenül örül a több ezer Dunához közeli lakásnak, a szabályozásban rekreációs övezeteket és szociális szolgáltatásokat is megjelölt, mint elérendő célt. Kérdés, hogy ezt tudja-e tartani, a forráshiányos önkormányzati kasszának hosszú távon jól jön a sok ezer új lakos által generált, kereskedelmi forgalomból származó adóbevétel. Több esetben az egész kerületi közösséget szolgáló szociális infrastrukturális beruházást is kialkudhat a fejlesztőknél egy-egy külön szerződésben, ami régóta gyakorlat az ingatlanpiacon. 

Buda északi részének folyópartja szintén nagyon megtetszett a nagyvállalkozóknak. Óbudán, a Hajógyári szigetnél a Biggeorge Property már több tornyot is felhúzott és továbbiakat épít a Waterfront City nevű projektjében. Van már 15 emeletes ház is ott, összesen 952 lakás épül. Egészen északon, a békásmegyeri lakótelep szélén, a Római parton pedig a Jellinek Dániel milliárdos által vezetett Indotek Group Buda Bright nevű beruházásában 329 lakás lesz - nyilván több éves átfutással.

Átellenben, az újpesti és az angyalföldi partszakaszon a legnagyobb budapesti játékos, a Cordia a főszereplő. A Duna Plaza mögött, az újpesti öbölben egy irodaházakat és üzleteket is tartalmazó, de alapvetően lakásprojektet terveznek több mint ezer lakással. Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz az első kapavágás, a telket már évek óta megvették.

Nem messze ettől a területtől a folyóból kinyúló és remek adottságú Foka öböl partjait szinte teljesen körbe építik. A Cordia egyik ottani projektjén kívül a D&B Ingatlanfejlesztő is nagyot álmodott oda: a Duna Terasz majdnem 800 lakást tartalmaz. Immár a pesti belváros felé haladva közel az átadás Orbán Viktor török barátjának (Adnan Polat) a nagy építkezésén: az egykori KISZ KB székház helyén a Duna Pearl nevet viselő magas társasházban közel 200 otthont építettek. 

Lejjebb, a Soroksári út mentén, pár lépésre a parttól és elvehetetlen panorámával a budai hegyekre éppen most húznak fel egy másik luxus lakótömböt, a szerényen Infinity-nek hívott magas házat, ahol 3-4 milliós lakás négyzetméterárakkal és 12 milliós garázshellyel várják az érdeklődőket. De csak 48 lehet szerencsés, mert ez nem tömegek elhelyezésére szolgál majd – derül ki a generálkivitelező és szakmai befektető Grabarics Építőipari Kft. honlapjáról.

A sok felsorolt beruházás ütemezése természetesen erősen átalakulhat a következő 2-3 évben. A gazdaság erős lassulása, a magas árak visszavethetik a keresletet a még oly vonzónak tűnő partmenti projekteknél is. Akár az értékesítési idő megnyúlása is elképzelhető és persze a fejlesztőknek a generálkivitelzőkkel is meg kell egyezni. A kormány viszont épp a napokban küldött jelet a piacnak: meghosszabbította az 5 százalékos áfás rendelet hatályát két évvel, tovább él a babaváró és a csok is. Problémás pont viszont van még, ez pedig a finanszírozás. Mind a projekthitelek, mind a vevői kölcsönök durván megdrágultak és egyelőre nem látszik, hogy hol állnak majd meg a hitelköltségek. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!