<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Úgy tűnik, nem merült feledésbe teljesen a trieszti "magyar kikötő", 200 millió eurós fejlesztés kezdődhet.

A Momentum frakcióvezető-helyettese, Tompos Márton hívta fel a figyelmet arra a cikkre, amely a Triestenews olasz hírportálon jelent meg, és amelyből az derül ki, hogy a trieszti "magyar kikötőt" 200 millió euró, azaz nagyjából 83,5 milliárd forintért fejleszti tovább a magyar állam. Az összegből 45 millió eurót az olasz helyreállítási alapból finanszíroznak.

A politikus szerint ebből az következik, hogy a fennmaradó 155 millió eurót, azaz közel 65 milliárd forintot viszont a magyar állam teszi bele a projektbe, de erről egyelőre magyar oldalról semmilyen hivatalos közlés nem jelent meg.

Tompost Márton azt ígéri, hogy utánajár a dolognak, és kikéri a megvalósíthatósági tanulmányt, a terveket, illetve az eddig elköltött mintegy 30 millió euró sorsát is igyekszik felderíteni.

A kikötői terület és az üzemeltetési koncesszió megvásárlását még 2019-ben jelentette be a magyar kormány, ám az ügyletet végül csak 2021 év elején zárták le, azóta nem igazán lehetett hallani arról, hogy milyen további tervek vannak e projekt kapcsán, illetve mikor kezdheti visszatermelni a befektetett pénzt a "magyar tengeri kikötő".

Mindenesetre az ügy kapcsán egy látványterv azért előkerült a tervezett fejlesztésről: