4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az eddigi 20 helyett csak 8 békéltető testület működne az iparkamarák mellett a fogyasztói jogviták bíróságon kívüli rendezése érdekében. Az elnöki tisztségre pedig külön pályázni kell.

A fogyasztóvédelmi törvény alapos átírására készül az Igazságügyi Minisztérium - derül ki a kormányzati portálra feltett tervezetből, amit március 29-ig lehet véleményezni. A törvénymódosítás indoklása szerint szükségessé vált a hazai fogyasztóvédelmi joganyag teljes körű felülvizsgálata, a legfőbb változtatások 2024. január 1-től lépnének hatályba. A dokumentum átvizsgálása alapján úgy tűnik, hogy leginkább a vármegyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületeket érintik a kormányzati változtatások.

A Budapesti Békéltető Testület segít, mint egy alternatív vitarendezési fórum, a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak fogyasztói jogvitájuk bíróságon kívüli rendezésében. A Testület fő célja, hogy a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezséget hozzon létre a felek között. Amennyiben ez nem sikerül, akkor az ügyben döntést hoz, amely ajánlás vagy kötelezés, ha a fogyasztói kérelem megalapozott, és elutasítást, ha a fogyasztói kérelem megalapozatlannak bizonyult. Fontos hangsúlyozni, hogy a békéltető testületi eljárás ingyenes, gyors és egyszerű az igénybevétele

- szól például a budapesti testület bemutatkozása.

Jelenleg a 19 vármegyében és a fővárosban is működik a helyi iparkamara mellett ilyen békéltető testület. Ezt az Igazságügyi Minisztérium a tervezet szerint sokallja, és csak 8 békéltető testületet tart szükségesnek. A budapesti és a Pest vármegyei megmaradna önállónak, de a maradék 18 vármegye ügyei mindössze 6 testülethez tartoznának pécsi, miskolci, szegedi, székesfehérvári, győri és debreceni központtal. A pécsihez tartozna például a jövőben Somogy és Tolna vármegye, a győrihez pedig Vas és Zala vármegye is.

Ez nem azt jelenti, hogy Zalaegerszegről a jövőben Győrbe kell majd menni fogyasztóvédelmi jogviták esetében, hiszen a törvénymódosítás értelmében a békéltető testületek a meghallgatásokat ezentúl személyes jelenlét nélkül, online formában tartják meg. Az ehhez szükséges informatikai fejlesztéseket elvileg az állam támogatja. Az illetékességi területen belüli vármegyékben található megyei jogú városokban pedig heti egy alkalommal személyes meghallgatást is biztosítani kell a fogyasztók részére.

Varga Judit a parlamentben (Fotó: Varga Judit / Facebook)
Varga Judit a parlamentben (Fotó: Varga Judit / Facebook)

A jelenlegi törvény szerint a testületi tagok száma testületenként legalább öt fő. Például a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Fejér Megyei Békéltető Testületnek most 6 tagja van, többnyire jogászok vagy közgazdászok. Az Igazságügyi Minisztérium elképzelései szerint a jövőben viszont minimum 12, legfeljebb 27 tagja lehetne a bizottságoknak. Azonban nem csak a létszám, hanem a kiválasztásuk módja is változna.

Most még a békéltető testület tagjait választják ki az illetékes kamara által lefolytatott pályázat útján. A vármegyei iparkamara előzetesen értékeli a pályázatokat, azt megküldi a Parragh László által elnökölt Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának (MKIK), az MKIK véleményezve továbbítja Varga Judit igazságügyi miniszternek, aki meghozza a végső döntést. A testületi elnökök személyére pedig a helyi iparkamara tesz javaslatot és végül megint a miniszter választja ki a megfelelő szakembert. Az új szabályok szerint viszont a jövőben már kizárólag az elnök személyére is pályázatot kell kiírni, a tagok harmadára pedig helyi fogyasztóvédelmi érdekképviseletek tehetnek javaslatot, és csak a maradék helyekre lehet pályázni.

Mivel a legtöbb vállalkozás Budapesten van, ezért a legtöbb üggyel is a fővárosi békéltető testület foglalkozik. Tavalyi beszámolójuk szerint összesen 4198 ügy érkezett be hozzájuk, és 4156 ügyben hoztak döntést.

Megállapítható, hogy az általános utcai lábbelik, valamint a bútorokkal és matracokkal kapcsolatos esetekben indult a legtöbb ügy. Azt is látjuk, hogy az okoseszközök (okosóra, mobiltelefon), szórakoztató elektronikai eszközök (számítógép, laptop, notebook, tablet), kisebb és nagyobb háztartási gépek (hűtőszekrény, mosógép, szárítógép, fűnyíró, fűkasza, mosogatógép, elszívó, bojler) esetében is gyakran fordulnak hozzánk a fogyasztók

- olvasható a beszámolójukban. A közüzemi szolgáltatások szintén jelentős arányt tettek ki. A tavaly nyáron bekövetkezett jogszabályváltozások, a rezsicsökkentés csökkentése kapcsán számos panasz érkezett a villany-és gázszolgáltatókkal kapcsolatban, elsősorban a panaszok megválaszolásának határidejét illetően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!