<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, elmegy a Költségvetési Bizottság ülésére, de csak azt követően, hogy a kormány jóváhagyja a büdzsé módosítását. A bizottság ellenzéki elnöke viszont a módosítási tervekről is kérdezné a tárcavezetőt.

Ha a kormány jóváhagyja a büdzsé módosítását, „örömmel veszek részt” az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén – közölte Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető magáról a módosításokról konkrétumot nem árult el, csupán annyit, hogy céljuk, „a kedvezőtlen nemzetközi környezetben is biztosítsuk a hiány és az adósság csökkentését, ugyanakkor megvédjük a családtámogatásokat, a nyugdíjakat és a munkahelyeket”. A miniszter a megváltozott gazdasági folyamatokat jelölte meg a költségvetés újraírásának okaként, aminek eredője szerinte az elhúzódó háború és a szankciók.

A bizottság ellenzéki elnöke a tervekről hallgatná meg a tárcavezetőt, aki viszont csak a kormány által elfogadott büdzséről tájékoztatna. Fotó: Kovács Tamás / MTI
A bizottság ellenzéki elnöke a tervekről hallgatná meg a tárcavezetőt, aki viszont csak a kormány által elfogadott büdzséről tájékoztatna. Fotó: Kovács Tamás / MTI

Varga Mihály bejelentésének előzménye, hogy Vajda Zoltán, a Költségvetési Bizottság ellenzéki elnöke kezdeményezte a plénum összehívását és azon a pénzügyminiszter meghallgatását.

Azonban alapvető különbség az ellenzéki politikus és a tárcavezető között, hogy előbbi még a tervezett módosításokról hallgatná meg a minisztert, aki viszont csak a kormány által már jóváhagyott büdzséről számolna be az illetékes parlamenti bizottságnak.