2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Csizmadia Gábor, a Magyar Munkaerőkölcsönzők Országos Szövetségének elnöke úgy véli, az infláció figyelembevételével összességében 10 százalék, plusz-mínusz 2 százalék teljes piaci bérkorrekció várható.

„Több kategóriába sorolhatóak a cégek, de az infláció figyelembevételével összességében 10 százalék, plusz-mínusz 2 százalék teljes piaci bérkorrekció várható" – foglalta össze eddigi tapasztalatait Csizmadia Gábor, a Magyar Munkaerőkölcsönzők Országos Szövetségének elnöke.

A szakember így látja. Fotó: Depositphotos
A szakember így látja. Fotó: Depositphotos

Hozzátéve: akik a novemberi háromoldalú megállapodást követően már tavaly korrigálták a minimálbér-közeli fizetések egy részét, azok – ennek egyik pozitív hozadékaként – erősítették a munkavállalói megtartás esélyét, s ezen keresztül csökkenteni tudták a fluktuációt. A tapasztalatok alapján a munkavállalók felé ez jó döntésnek bizonyult.

Olyan cégekre is van példa, amelyeknél a bérstruktúra ugyanezen a szinten volt, s a törvényi kötelezettségnek eleget téve, idén emeltek az előírt mértékben. Azokat a piaci szereplőket, akiket a minimálbérnél, garantált bérminimumnál jóval magasabb bérsávban foglalkoztatnak, nem érinti a változás. Általános gyakorlat náluk, hogy január 1-je és június közötti időszakban korrigálják a béreket. Mivel sok esetben külföldi a tulajdonos, elcsúszik a pénzügyi év nyilvántartása a naptári évtől.

Csizmadia szerint a kölcsönzött dolgozók a munkába lépés pillanatától egyenlő bérrel és egyenlő esélyekkel indulnak a saját foglalkoztatottakkal.

Az elnök szerint 65 ezer betöltetlen állás van ma Magyarországon, amit várhatóan megdupláznak a folyamatban lévő, idén lezáruló ipari beruházások. Miközben a szinte teljes foglalkoztatás alacsony munkanélküliségi rátával párosul a piacon, egyre nagyobb szerepet kap az automatizálás, illetve a félautomatizálás, ami kvalifikáltabb munkavégzést biztosítva emeli magasabb szintre a humán erőforrást.

Csizmadia hangsúlyozta a béremelés fontosságát és szerepét, hogy csökkentse a fluktuációt. Néhány területen már érződik a felzárkózás az európai bérszínvonalhoz. Ez csökkentheti az elvándorlás mértékét és adott esetben hazacsábíthatja a külföldön dolgozó magyarokat.

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!