3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb nagyberuházást készít elő a magyar kormány ezúttal Pécs környékén, de a részletekről egyelőre semmit sem lehet tudni. Nem úgy tűnik, hogy az ország vezetését érdekelné a helyiek véleménye. 

A magyar kormány jelentős beruházást tervez Pécs környékére, bár nem kötöttek konkrét szerződést az ügyben, megtörténtek az előkészületek – írja a 24.hu. Ugyanakkor a beszámolók szerint a pécsi városvezetéshez csak a tavalyi év derekáig 16 megkeresés érkezett akkumulátor-ipari üzem létesítése céljából. A kormány nem helyezett nyomást a városra, ám tavaly júliusban egy 600 hektáros kiemelt beruházási célterületet jelölt ki Pécs közvetlen közelében, Bicsérd, Kővágótöttös és Kővágószőlős községek területén. (A debreceni CATL-akkumulátorgyár mindössze 221 hektáros területen épül.)

A kormányhatározatban nem nevesítették, milyen ipari beruházást terveznek a helyszínre hozni. A célterület az ivóvízellátás szempontjából kritikus helyen fekszik. A helyszín közelében vannak a tortyogói és a pellérdi vízbázisok, amelyek Pécs vízigényének körülbelül a 90 százalékát fedezik. A vízbázisok védőövezete egyes pontokon keresztezi a befektetési területet. Pécs és környékének vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt. szerint egyes ottani víztermelő kutak közvetlenül a befektetési terület határán fekszenek, illetve vannak tartalékkutak és a felszín alatti vizek vizsgálatára létesített figyelőkutak, amelyek a célterületen belül épültek.

Ivóvizes kockázatot hordoz a pécsi titokzatos beruházás? Fotó: Depositphotos
Ivóvizes kockázatot hordoz a pécsi titokzatos beruházás? Fotó: Depositphotos

Egyelőre nincs információ a leendő ipari park vízigényéről. Szarvasné Domján Edit, a vízközműcég műszaki osztályvezetője szerint a beruházás legnagyobb kockázatát az jelenti, hogy amennyiben a vízbázisok területéről még több vizet szeretnének kinyerni, akkor Pécs város ellátására kevesebb jutna. Az érintett beruházási körzet 80 százalékban mezőgazdasági terület, ahol jelenleg is gazdálkodás folyik, helyiek szerint kiváló minőségű termőföldön. Az erről szóló kormányhatározatból kiderül, hogy szükség lesz az agrárterületek átminősítésére. Ezért több gazda attól tart, hogy kisajátíthatják a földjét. Egyikük egy tavalyi lakossági fórumon jelezte: nem venné jó néven, ha el akarnák venni a földjét. Kifejezetten rosszul veszi ki magát, hogy bár több lakossági fórumot rendeztek az új beruházási célterülettel kapcsolatban, Hoppál Péter és Nagy Csaba Pécs fideszes országgyűlési képviselői egyik eseményen sem jelentek meg, annak ellenére, hogy meghívták őket. Eközben ellenzéki politikusok szerint a kormánydöntéssel jogi értelemben elvették az önkormányzatok lehetőségét attól, hogy bármi beleszólásuk legyen a fejlesztésekbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!