3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Hivatalosan is világjárvány lett a koronavírus.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO nemrég világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust.

A WHO mai bejelentése szerint a COVID-19 vírus, amely már 114 országban van jelen és több mint 4000 ember halt meg benne, most már tehát hivatalosan is járványnak minősül .

Tedros Adhanom Ghebreyesus az WHO igazgatója elmondta, hogy ez az első járvány, amit a koronavírus okoz.

Nyolc ország jelentett már ezernél is több koronavírusos esetet, az egész világon pedig több mint 120 ezer esetről tudunk.

 

Olaszországban már több mint 630 ember halt meg a vírus okozta betegségben, és a halálos esetek száma meredeken nő. Tízezer olaszországi megbetegedésről tud a szervezet, ennél több csak a koronavírus kirobbanásának helyszínén, Kínában van.

Kilencezer beteg van Iránban és 7700 Dél-Koreában. Minden súlyosan érintett ország drasztikus intézkedéseket vezet be, hogy lelassítsa az időseket és a rossz egészségi állapotban levő érintetteket különösen veszélyeztető COVID-19 vírus terjedését.

Hondurasban, Jamaikában, Panamában, Mongóliában és Cipruson is megjelent a vírus. A WHO már januárban az egész világra vonatkozó egészségügyi sürgősségi helyzetet.

A WHO vezetője a CNBC tudósítása szerint felhívta a figyelmet: az elmúlt két hétben a Kínán kívüli esetek száma 13-szorosára emelkedett, az érintett országok száma megháromszorozódott.

A szervezet komolyan aggódik mind a terjedés gyorsasága mind a betegség súlyossága miatt, de a "tétlenség riasztó szintje miatt" is. Tedros főigazgató úgy véli, most elég hangosan megkongatták a vészharangot. Arra is felhívta a figyelmet: Kínában és Dél-Koreában érzékelhetően csökken a fertőzések száma, 81 ország pedig még egyáltalán nem jelentett megbetegedést. 57 országban 10 alatt van a fertőzöttek száma - így tehát még van esély arra, hogy az országok megfékezzék a járványt.

Világjárvány lett a koronavírus
Világjárvány lett a koronavírus

A főigazgató korábban még nem látta szükségesnek a járvánnyá nyilvánítást, mert úgy vélték a WHO szakemberi, hogy ez pánikot okozna az érintett országokban, és remélték, hogy sikerül megfékezni a vírust.

Védekezés

A koronavírus terjedését az amerikai betegségek elleni megelőzésre létrehozott szervezet, a CDC ajánlása szerint is az alapos és gyakori szappanos kézmosás vagy a fertőtlenítőszeerek használata jelenti.

A WHO csak akkor javasolja védőmaszk használatát, ha valaki betegnek érzi magát vagy azt gondolja, hogy valaki más beteg.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a COVID-19 a legtöbb ember számára enyhe tüneteket okoz, ám néhányat komolyan megbetegít, és lehet végzetes is. Az idősek és a különböző betegségekben szenvedők különösen veszélyeztetettek, így a például szív- és érrendszeri betegségben, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők vagy a cukorbetegek.

A koronavírus leggyakoribb tünetei a legújabb WHO jelentés szerint, amely 70 ezer kínai eseten alapul a láz (88%), száraz köhögés (68%), a kimerültség (38%), valamint köpet vagy váladékképződés (33%).

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!