<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Visszaállíthatják a vármegye-rendszert, főispánok is lehetnek a miniszteri biztosokból, amennyiben az Országgyűlés áldását adja a Fidesz frakcióvezetője által tett javaslatokra.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője két ponton módosíttatná Magyarország Alaptörvényét:

  • Vonják össze az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, így azokat mostantól egy napon tartsák meg, és ez a következő, 2024-ben esedékes voksolásokra is igaz.
  • Magyarország megyéit nevezzék át vármegyékre. Egy másik törvényjavaslattal pedig a kormánybiztosokat nevezné át főispánokká. 

2011-ben leszavazták. Fotó: Depositphotos
2011-ben leszavazták. Fotó: Depositphotos

 

"A második világháború végéig a hivatalos elnevezés szigorúan véve a vármegye volt, de ennek szinonimájaként széles körben használták a megye szót is, sőt, ez törvények és egyéb jogszabályok szövegében is előfordult. Az 1949. augusztus 18-án elfogadott, 1949. évi XX. törvény, azaz a Magyar Népköztársaság új, szovjet mintára megalkotott Alkotmánya hivatalossá tette a „megye” megnevezést, és ettől kezdve csak történeti megjelölésekben fordul elő a „vármegye” szó" - áll a Wikipédiában.

A 444 arra emlékeztet, hogy a vármegyés átnevezés nem újkeletű, 2011-ben az Alaptörvény első tervezetébe is beleírták ugyanezt, de akkora vitákat váltott ki, hogy inkább kivették a végleges változatból.

A vármegyés ötletnek akkor belső ellenzői is voltak, élükön Lázár János mostani építési és beruházási miniszterrel és Harrach Péterrel, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőivel.

Az Alaptörvény elfogadása előtt néhány héttel közösen nyújtottak be módosítót annak érdekében, hogy maradjon a meglévő elnevezés. Lázár 2011. március 28-án azzal érvelt, hogy a vármegyének nem jó történeti aspektusai vannak. (...)

"Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot".

A fideszes Puskás Imre pedig akkor arról beszélt: meg kellett volna kérdezni a vármegyéről az embereket a nemzeti konzultációban. Szerinte „nincs erős várakozás, nosztalgia a magyar társadalomban az iránt, hogy a megyéket ismét vármegyéknek hívják”.

A kormánypárti frakciók végül elvetették a vármegyés ötletet, 264 igen és 41 nem szavazattal fogadták el Lázár és Harrach módosítóját.