<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, "csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

A szerb elnök először csak Belgrádról beszélve nevezte kritikusnak a járványhelyzetet, ami miatt betiltják az öt főnél tömegesebb rendezvényeket a szerb fővárosban. Ezt követően jelentette be, hogy péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalmat vezetnének be. Újságírói kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy ez utóbbi intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené.

Néptelen utca Belgrádban 2020. április 4-én, amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozás van érvényben Szerbiában. Hétvégén újra ez lesz. MTI/AP/Darko Vojinovic Néptelen utca Belgrádban 2020. április 4-én, amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozás van érvényben Szerbiában. Hétvégén újra ez lesz. MTI/AP/Darko Vojinovic

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat alakítanak ki, és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen. Mint mondta, nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, mindenhol majdnem beteltek már a kórházak kapacitásai. A szerb elnök hozzátette, ezek a várható intézkedések, végleges döntést azonban a válságstáb hozhat, a kormány azt később megerősíti - írja az MTI.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 299 új fertőzöttet regisztráltak, és 13-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A halottak száma még soha nem volt ilyen magas, a fertőzöttek száma pedig már több mint egy hete napi háromszáz körül mozog.  A friss adatok a Worldometers.info ábráin:

Igazolt koronavírusos esetek száma Szerbiában. Forrás: worldometers.infoIgazolt koronavírusos esetek száma Szerbiában. Forrás: worldometers.info

Napi új igazolt koronavírusos esetek száma Szerbiában. Forrás: worldometers.infoNapi új igazolt koronavírusos esetek száma Szerbiában. Forrás: worldometers.info

Nem sokkal a bejelentés után egyébként utcai zavargás kezdődött Belgrádban, a járványügyi szigorítások ellen tiltakozókat a szerb rohamrendőrség könnygázzal oszlatta. A megmozduláson értesülések szerint néhány ezren vettek részt. A tiltakozók egy része áttörte a rendőrségi lezárást, és behatolt a törvényhozás épületébe, ahonnan a rendvédelmi szervek rövid időn belül kiszorították őket. 

Szerbiában május 7-től oldották fel a szükségállapotot. Orbán Viktor miniszterelnök szűk egy héttel ezelőtti bejelentéséből derült ki: az EU-n kívüli országok közül csak a Szerbiából érkezők utazhatnak be Magyarországra korlátozás nélkül - a kormány döntése már akkor sem tűnt jó ötletnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.