TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 8. 06:49
mfor.hu

Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, "csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

A szerb elnök először csak Belgrádról beszélve nevezte kritikusnak a járványhelyzetet, ami miatt betiltják az öt főnél tömegesebb rendezvényeket a szerb fővárosban. Ezt követően jelentette be, hogy péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalmat vezetnének be. Újságírói kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy ez utóbbi intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené.

Néptelen utca Belgrádban 2020. április 4-én, amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozás van érvényben Szerbiában. Hétvégén újra ez lesz. MTI/AP/Darko Vojinovic Néptelen utca Belgrádban 2020. április 4-én, amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozás van érvényben Szerbiában. Hétvégén újra ez lesz. MTI/AP/Darko Vojinovic

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat alakítanak ki, és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen. Mint mondta, nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, mindenhol majdnem beteltek már a kórházak kapacitásai. A szerb elnök hozzátette, ezek a várható intézkedések, végleges döntést azonban a válságstáb hozhat, a kormány azt később megerősíti - írja az MTI.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 299 új fertőzöttet regisztráltak, és 13-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A halottak száma még soha nem volt ilyen magas, a fertőzöttek száma pedig már több mint egy hete napi háromszáz körül mozog.  A friss adatok a Worldometers.info ábráin:

Igazolt koronavírusos esetek száma Szerbiában. Forrás: worldometers.info Igazolt koronavírusos esetek száma Szerbiában. Forrás: worldometers.info

Napi új igazolt koronavírusos esetek száma Szerbiában. Forrás: worldometers.info Napi új igazolt koronavírusos esetek száma Szerbiában. Forrás: worldometers.info

Nem sokkal a bejelentés után egyébként utcai zavargás kezdődött Belgrádban, a járványügyi szigorítások ellen tiltakozókat a szerb rohamrendőrség könnygázzal oszlatta. A megmozduláson értesülések szerint néhány ezren vettek részt. A tiltakozók egy része áttörte a rendőrségi lezárást, és behatolt a törvényhozás épületébe, ahonnan a rendvédelmi szervek rövid időn belül kiszorították őket. 

Szerbiában május 7-től oldották fel a szükségállapotot. Orbán Viktor miniszterelnök szűk egy héttel ezelőtti bejelentéséből derült ki: az EU-n kívüli országok közül csak a Szerbiából érkezők utazhatnak be Magyarországra korlátozás nélkül - a kormány döntése már akkor sem tűnt jó ötletnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.