<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint az egészségügy az utolsó emberig ki fog tartani, Dr. Szlávik János infektológus a látogatási tilalom ellenére a kritikus állapotú betegekhez beengedi a hozzátartozókat, Dr. Purebl György pszichiáter pedig arról is beszélt, hogy egy hét múlva nyilvánossá válik a 30 országot érintő WHO-kutatás, amelyből megtudhatjuk, a magyarokat hogyan érintette pszichésen a járvány. Pillanatkép a harmadik hullám jelenlegi helyzetéről.

A pillanatnyi helyzet

Mindezt azon a zoom-beszélgetésen osztották meg az érdeklődőkkel, amelyet a KOVIDŐK Facebook-csoport tartott tegnap este. A jelenlegi romló járványügyi helyzetről Dr. Szlávik János belgyógyász, infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa úgy fogalmazott:

„Valami megváltozott, mióta a brit mutánssal találkoztunk. Fiatalabbakat is támad, mások a tünetek és nagyobb a halálozás.”

Szlávik János : az oltási hajlandóságnak érdekes dinamikája van. Fotó: MTISzlávik János : az oltási hajlandóságnak érdekes dinamikája van. Fotó: MTI

Saját kórházának intenzív és infektológiai osztályainak ágytelítettsége 90-95 százalékon áll. Nehezen tudná a harmadik hullám csúcsát megjósolni most, a felfutó szakaszban, de egyesek március végére-április elejére becsülik. Nehéz 2-4 hét vár az egészségügyre, de úgy látja, hogy az egészségügy meg fog vele küzdeni. Át lehet csoportosítani orvosokat, de eddig még nem volt szükség olyan nagy logisztikára, mint az őszi hullámban. Akkor orvostanhallgatókat csoportosítottak át, így állt össze egy 50 tagú csapata, akik rövid idő alatt beletanultak a feladatokba, s akár újra összeállhatnak, ha kell.

„A hatvani kórházban nagyjából 95-98 százalékos a Covid-telítettség, és a sürgősségin a betegek 50-60 százaléka Covid-tünetekkel jelentkezik”

– mondja Dr. Zacher Gábor toxikológus szakorvos, aki jelenleg mentőorvosként dolgozik a vidéki kórházban, s hozzáteszi: előfordul, hogy komplett családok kerülnek be a kórházba, és néha csonka családok távoznak.

Véleménye szerint is bírja az egészségügy a terhelést, mert van még némi tartalék, hiába fáradtak, nem fogják feladni.

„A fradi-szív visz előre minket, az utolsó emberig ki fogunk tartani” – fogalmaz focinyelven a toxikológus.

Dr. Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója a rendelésein gyászt, depressziót és kilátástalanságot és kétségbeesést tapasztal az embereken. Ezért jó, hogy van kurázsi és elkötelezettség az egészségügyi dolgozókban, akiket már nem tud úgy ledönteni a vírus, mint az első hullámban, hiszen be van oltva szinte mindenki közülük.

„Fontos az embereknek megtanítani, hogyan birkózhatnak meg a pszichés terheikkel, mert saját maguknak is tudnak segíteni" - mondja.

Ezek a módszerek tanulhatóak, a legjobb antidepresszív mód például az egészséges életmód. De kiemeli a mindfullnes-t, amely a létbizonytalan társadalmakban jött létre és most remekül használható.

Oltási hajlandóság

Arról, hogy változott-e az oltási hajlandóság Szlávik doktor azt mondja, érdekes dinamikája van a folyamatnak. Decemberben meglódult az oltási kedv, aztán az oltásellenes hangok miatt alább hagyott, aztán megint meglódult, amikor az első oltottaknak nem lett bajuk és egyre több oltás jelent meg. Most pedig, a védettségi bizonyítványnak köszönhetően még többen hajlanak már az oltásra, köztük a fiatalok is.

„Az a jó oltás, ami bennünk van, mert az véd meg. Persze van a vakcinák között némi különbség, de a cél ugyanaz” - mondja.

De hozzáteszi, hogy jó lett volna, ha az oltási kampányokat megelőzik az oltást segítő reklámok, amikkel most már utólag lehet is találkozni.

„Oltani mindenek előtt!” – jelenti ki Zacher Gábor.

Zacher Gábor szerint be kéne engedni a forgatócsoportokat a magyar kórházakba is. Fotó: FacebookZacher Gábor szerint be kéne engedni a forgatócsoportokat a magyar kórházakba is. Fotó: Facebook

Mert a mérleg egyik serpenyőjében ott van, hogy meghalhatunk, a másikban az öt, lassan hat vakcina. Ugyanakkor azt látja, hogy burokban kapnak információt az emberek, ezért emberközelivé kéne hozni a kórházakban zajló életet.

„A dunaszerdahelyi kórházban készült riport a valóságot mutatta meg, amire szükségük van az embereknek. De a magyar kórházak tabuk ilyen szempontból, alig-alig engednek be forgatócsoportokat vagy újságírókat” – hívja fel a figyelmet az orvos a létező jelenségre.

A pszichiáter Purebl szerint a Covid mindennél rosszabb és kiszámíthatatlanabb, mint bármelyik oltás. A fiataloknak pedig fontos lenne elhinniük, hogy ez nem az a Covid, amit eddig ismertünk

„Akkor oltják be az emberek magukat, ha látják, hogy a szomszédnak nem lett baja, mert így működik az emberi viselkedés”.

Így hat a pszichénkre

Purebl György szerint óriásiak a járvánnyal járó pszichés terhek, 2020 végére a depresszió gyakorisága megháromszorozódott, a szorongásos zavarok megduplázódtak, a transzgenerációs szorongások gyakorisága pedig ugrásszerűen megnőtt.

Purebl György szerint elképzelhető egy járvány utáni pszichés cunami. Fotó: SemmelweisPurebl György szerint elképzelhető egy járvány utáni pszichés cunami. Fotó: Semmelweis

Magyar mentális statisztikai adatok hiányában Zacher Gábor amerikai adatokat hozott, például 2020-ban 8 millió doboz nyugtató fogyott a tengerentúlon, 500 ezerrel több, mint 2019-ben – ezekből lehet a magyar helyzetre is következtetni. Az otthoni magány a szerhasználatok szempontjából nem jó, még több alkohol és még több dohány fogy, nő az online függőség és sorozatfüggőség, kérdés, hogy ezekről le tudunk-e majd szokni?

„Egy pozitív hozadéka azonban van az otthoni létnek: nehezebb lett kábítószerekhez hozzáférni, és fel is ment az áruk. Otthon nincs olyan nagy kedv ezek használatára, ezért az alkalmi drogfüggőség legalább visszaesett.”

Szlávik János az egyik legnagyobb pszichés megterheléssel a Covid-osztályokon találkozik, ahol a kórházba került emberek egyedül, kiszolgáltatva fekszenek és nem tudnak kapcsolatot teremteni a szeretteikkel.

„A kritikus helyzetű embereknek ezért megengedem a látogatást, de borzasztó lelki teher az egész”.

Purebl György szerint fel lehet vértezni magunkat a tartós bizonytalanság ellen is, és ebben jó barátunk lehet az internet, ahonnan megbízható helyekről meg kell tanulnunk a feszültség oldását, illetve most már elég sok online segítő szervezet is létezik.

„Az akut járvány lezajlása után valószínűleg egy pszichés cunami is várható” – mondja a jövőről a pszichiáter, aki azzal zárta a beszélgetést, hogy egy 30 országban zajló reprezentatív WHO-vizsgálatnak egy hét múlva lesznek meg az eredményei, melyben Magyarország is részt vett.

Az élő beszélgetést a két nemzetközileg elismert szegedi kutató – dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus – vezette, akik rendszeresen szerveznek kerekasztalbeszélgetéseket a jelenleg legforróbb témákban. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.