2018. október 12. 08:52
mfor.hu

November elsejétől már fel lehet írni receptre a füvet.

Jövő hónaptól fogva már felírhatják receptre a marihuánát az orvosok Nagy-Britanniában, írja a New York Times. Az orvosi fű legalizálását két fiatalkorú, marihuána-alapú kezelésekre szoruló epilepsziás beteg érte el, miután szüleik nyomást gyakoroltak a brit kormányra, hogy vizsgálják felül az ország fűtörvényét.

A változtatást Sajid Javid brit belügyminiszter jelentette be csütörtökön. A döntés hátterében egy Billy Caldwell nevű 12 éves epilepsziás beteg története állt, akinek még júniusban elkobozták a marihuána-alapú gyógyszerét a Heathrow reptéren. Az esettel kiemelten foglalkozott a brit média, és ez erősítette fel a párbeszédet a fű legalizálásának szükségességéről. A másik sztori a 6 éves Alfie Dingley-é, akinek havonta akár 150 epilepsziás rohama is van: az anyja korábban azt nyilatkozta, hogy beszélt Theresa Mayjel, aki megígérte neki, hogy megvizsgálják, milyen lehetőségek vannak az alternatív kezelésekre, de az ígéretből később nem lett semmi. Javid bejelentette, hogy mindkét fiúnak különleges, ideiglenes engedélyt állítanak ki, hogy részt vehessenek marihuána-alapú terápiákon.

A marihuána-engedélyeket ugyanakkor csak külön erre a területre szakosodott orvosok írhatják fel, és minden ilyen döntést egyedi vizsgálat kell, hogy megelőzze, tehát a fűengedélyt nem lehet automatikusan kiállítani. A döntés Angliára, Walesre és Skóciára vonatkozik, és Észak-Írország is hasonló lépéseket tervez.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az orvosi marihuána legalizálása nem változtat a rekreációs marihuána helyzetén az országban: a kábítószer kereskedelme, birtoklása és fogyasztása továbbra is illegális, és büntetést von maga után.