2019. szeptember 12. 09:31

Cuki cicaharc bontakozott ki a jegybankelnök és a pénzügyminiszter között - írja Zsiday Viktor alapkezelő a blogjában.

Ez azért fontos, mert több érdekes következtetés levonható Matolcsy György rövid írásából. Talán a legfontosabb, hogy Matolcsy láthatóan teljes mértékben tudatában van a gazdaság reflexív természetének - ami egyébként népünk nagy ellensége, Soros György, gazdaságról és piacokról szóló könyveinek legfontosabb üzenete - azaz annak, hogy a gazdasági szereplők gondolatai/várakozásai visszahatnak a gazdaságra, a gazdaság pedig a szereplők gondolataira. Ha a gazdasági szereplők hisznek a növekedésben, optimisták, akkor beruháznak és fogyasztanak, emiatt kiderül, hogy optimizmusuk megalapozott volt, tényleg lesz növekedés - és ez fordítva is igaz.

A gazdasági folyamatokban nagyon sok az ilyen önbeteljesítő jóslat, és láthatóan Matolcsy számára kiemelt fontosságú a várakozások menedzselése, ezért is írja, hogy nemhogy vége van az aranykornak, de csak most kezdődik! Ebből a szempontból a jegybankelnök tudja, hogy neki - sőt minden gazdaságpolitikusnak - mindig a lehető legjobb jövőt kell sugallnia, még akkor is ha vannak kétségei, mert így a legvalószínűbb, hogy ez a szép jövő - legalább részben - megvalósul. Ezért is "mérges" Varga Mihályra, aki sokkal inkább szakértői megközelítést alkalmazott. Egy gazdaságpolitikus mindig sugározzon a jókedvtől, és sugalljon a lehető legrózsaszínebb jövőt, és akkor valószínűbb, hogy így is lesz - ez a mögöttes üzenete Matolcsy írásának. Egyébként Trump ugyanezt csinálja az összes twitter-bejegyzésében.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Miközben Matolcsy megfeddi Vargát, hogy nem elég optimista képet sugároz, ő maga meglepő módon ezután belengeti azt, hogy a német autógyáraktól való függés igen veszélyes lehet és gazdasági lassulást/problémákat okozhat. Ez önellentmondásnak tűnik, de nem az. Ezzel ugyanis arra próbálja ösztökélni a kormányt, hogy ezt a veszélyt kivédendő, kezdje már meg végre az MNB 330 pontos versenyképességi csomagjának a minél gyorsabb implementálását.

Ez valóban üdvös lenne, de láthatóan van ellenállás sok ponttal szemben a Fideszen belül, hiszen ha nem lenne, nem kellene ezt Matolcsynak ennyire erőltetni. Ennél a pontnál derül ki, hogy Matolcsy tudatosan játssza a "cheerleader" szerepét, tisztában van vele, hogy jelentős strukturális változások nélkül nem érjük utol Ausztriát, de még Csehországot sem, hiába ír arról 2 bekezdéssel korábban, hogy de. Nyilván tisztában van a tényekkel, miszerint 9 éves kormányzásuk alatt bár volt felzárkózás Európához, de ennek üteme kevés, és a "magyar modell" ellenére semmivel sem jobbak az eredményeink mint a régiós átlag.

Végül a forintárfolyamról beszél a jegybankelnök, ez nem annyira izgalmas, hiszen eddig is tudtuk, hogy a devizakockázatoktól nagyrészt megszabadult Magyarországon a forint szerepe a villámhárító: ha gazdasági probléma, baj, nehézség, lassulás van, akkor ezt exportélénkítéssel/leértékeléssel ellensúlyozzák. Nem véletlen, hogy a recessziós félelmek közepette értékelődik le a forint, és nem véletlen, hogy ez az MNB-t egyelőre nem zavarja.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.