4p

Drónok, építkezés, irodabútorok - sorra köti a milliós szerződéseket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A kiválasztott magánpartnerek pedig rendre príma állami kapcsolattal rendelkeznek.

Szinte minden alkalommal tanulságos átböngészni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) üvegzseb szerződéseit, már csak azért is, mert a médiahatóság 2022-ben 47,8 milliárdos keretből gazdálkodhatott, idén pedig 58,6 milliárd forintos főösszeget irányoztak számukra elő. A szerződések listájából most például kiderült, hogy január 19-én három évre szóló szerződést kötöttek a Rotors & Cams Zrt.-vel pilóta nélküli légijárműrendszerrel végzett mérési szolgáltatás beszerzésére 60 millió forint értékben.

Ez csak azért érdekes, mert az Opten adatbázisa szerint a cégben március 13-án lett igazgatósági tag Szepessy Kornél és Sárhegyi István is. Szepessy 2021 decemberében távozott az állami HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatói székéből, Sárhegyi pedig az állam számára gyakran szolgáltató Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda tulajdonosának, Sárhegyi Zoltánnak a fia. A Rotors & Cams Zrt. például egyedi drón rendszerek gyártásával foglalkozik.

A Rotors & Cams az egyedi UAV rendszerek hazai piacának meghatározó szereplője. Megoldásaink az ipari, mezőgazdasági alkalmazások széles köreit fedik le

- vall magáról a társaság, amelynek 2021-ben 2,7 milliárd forintos forgalom mellett csak 4,6 millió forintos nyeresége volt. 

A cég tagja a Magyarországi Drón Koalíciónak (MDK), amelynek megalakulását 2021 májusában jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (aki azóta lemondott). Az MDK elnökségi tagjának választották Molnár Zsoltot, a Rotors & Cams Zrt. ügyvezetőjét, valamint Szepessy Kornélt, mint a HungaroControl akkori vezérigazgatóját. Ma már Szepessy nem tag, de Molnár igen, aki hosszú évekig a Katonai Felderítő Hivatalnál, valamint a jogutód Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál teljesített hivatásos katonai szolgálatot.

Koltay András, az NMHH elnöke (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)
Koltay András, az NMHH elnöke (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Sárhegyi Istvánról pedig a hvg.hu írta meg, hogy állami tőkével indult el a Sárhegyi-Bártfai ügyvédcsalád újabb vállalkozása, a Herius Alpha SPV Kft., amelyben Zétavár nevű cégük 10 százalékos üzletrészt birtokolt. Az állami Eximbank elindított egy magántőkealapot, a Herius-1-et, amely bő 5 milliárd forintos jegyzett tőkéjével mintegy 1,5 milliárd forintig szállhat be különböző ügyletekbe. Az állami alapot Sárhegyi István cége, az űrtechnológiával foglalkozó Herius Capital kezeli.

Szintén az NMHH üvegyzseb szerződéseiből derült ki, hogy kicsit még drágább lett a médiahatóság új komplex műszaki székháza a Visegrádi utcában: 14,8 milliárd forintról 14,9 milliárd forintra ugrott az építkezés végösszege. A kivitelező pedig az a Grabarics Kft., amelynek számos állami megrendelés mellett az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank által adott milliárdos hitelből is épülő szántódi BalaLand ötcsillagos hotel köszönhető.

A médiahatóság megint a Gyulai Fafém Bútor Zrt.-től rendelt irodabútorokat, ezúttal 42,9 millió forint értékben. Azt a 444.hu írta meg, hogy a céggel korábban már kötöttek egy 418 millió forintos szerződést. A kiválasztott társaság a magyar bútorgyártó cégek egyik oszlopos tagja: 2021-ben 7,5 milliárd forintos forgalommal zártak, tulajdonosa pedig a Fur-Real Kft.-n keresztül a 31 éves Stofa György, akit Matolcsy Ádám - Matolcsy György jegybankelnök fia - baráti körének tagjaként szokott a média emlegetni.

Az pedig szinte már csak aprópénz, hogy az MXdent Fogászati Kft.-vel fogászati szolgáltatásra is kötöttek egy hatmillió forintos szerződést. 

A médiahatóság elnöke Koltay András, akit 2021 decemberében Áder János volt államfő Orbán Viktor javaslatára nevezett ki 9 évre. 2010 októberétől 2019-ig a hatóság Médiatanácsának tagja volt. Az NMHH például arról híres, hogy jelentésük szerint sokszínű a kínálat a magyar médiapiacon. A Médiatanács legutóbb a Debrecen 94,4 MHz körzeti vételkörzetű frekvencia közösségi rádiós használatára kiírt pályázaton hirdett győztest: a református egyházhoz tartozó Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft. nyert, a jogosultság 2023. március 21-től legfeljebb 10 évre szól. Az elmúlt években a Katolikus Rádió Zrt. is sorra nyert a frekvencia-pályázatokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!