4p

Tavaly több mint egyharmaddal csökkent az építési engedélyek száma 2019-hez képest, de majdnem ilyen arányban nőtt az átadott lakásoké – derül ki a KSH 2020-as összegzéséből.

Tavaly 28 208 új lakás épült, vagyis 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, ez viszont 36 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben – közölte a KSH. Az árakról egyelőre nem jött hasonló anyag, de piaci információk szerint 2019-hez képest legalább 5-7 százalékos drágulás volt.

Minden településkategóriában csökkent a lakásépítési kedv. A csökkenés a kisebb települések felé haladva mérséklődik: Budapesten 48, a megyei jogú városokban 39, a többi városban 32, a községekben pedig 14 százalékkal kevesebb lakás építését kezdeményezték, mint egy évvel korábban. Az építendő lakások száma kizárólag egy régióban, Közép-Dunántúlon növekedett, 5, százalékkal. Emellett csak két megyében tapasztalható számottevő növekedés: Fejér (64 százalék) és Tolna megyében (28 százalék). Fejér azért is érdekes, mert az Orbán Viktor szűkebb pátriája, különösen a Váli-völgy, ahová sok milliárd forintnyi közpénz áramlott, és fellendülőben van az ingatlanpiac is.

Tavaly főleg a nagyobb megyeszékhelyeken nőtt jentősen az új átadott lakások száma (fotó: Mester Nándor)
Tavaly főleg a nagyobb megyeszékhelyeken nőtt jentősen az új átadott lakások száma (fotó: Mester Nándor)

Az építtetők az esetek 57 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb, 13 százalék, és a községekben a legmagasabb, 93 százalék. A kiadott új építési engedélyek alapján ötödével kevesebb, összesen 11 381 lakóépület építését tervezik. A tervezett egylakásos lakóépületek aránya 81 százalék volt, összesen 9 265 darab.

Nem meglepő módon a fővárosban kisebb volt az átadott lakások számának növekedése, mint a jelentősebb megyeszékhelyeken. Budapesten 6 341 lakást vettek használatba, ez 8,6 százalékkal több, mint 2019-ben. Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma. A megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült. A megyei jogú városokban tapasztalható erős növekedés csaknem felét három nagyváros: Debrecen, Győr és Szeged adta, ezek mindegyikében 1000-nél több új lakást vettek használatba. Országos szinten az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél.

Bár a KSH nem tett rá még csak utalást sem, de az erős növekedés mögött egyértelműen az állhat, hogy sok társasházi beruházás kivitelezése elhúzódott, illetve sok vevő még korábban kivárt, hogy a kedvezményes, öt százalékos áfával fizethesse a teljes vételár nagyobbik részét.

A főváros lakásépítésének egyharmada a XI. kerületben valósult meg. Az ott felépült lakások adják továbbá az országos lakásépítés közel egytizedét. Idén és a következő néhány évben Észak-Pest és Dél-Buda lesz a budapesti lakásberuházások központi terepe, de felzárkózik mögéjük a IX. kerület és egy-két külső körzet is, például a XVIII. kerület és a III. kerület.

Budapesten kívüli kép 

Ha a fővároson kívüli piacot nézzük, azt látjuk, hogy 2019-hez képest több mint kétszeresére nőtt az új lakások száma az Észak-Alföldön, de jelentős bővülés történt a Dél-Dunántúlon (181 százalék) és a Dél-Alföldön (170 százalék) is. Utóbbi főleg egy-két nagyobb szegedi beruházás miatt alakult így.  Csak két régióban csökkent az átadott lakások száma: Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon egyaránt 13 százalékkal kevesebb lakás épült.

Érdemleges fejlemény, hogy a természetes személyek által épített lakások aránya 41-ről 47 százalékra növekedett, a vállalkozások által építetteké 57-ről 52 százalékra csökkent 2019-hez képest. Vagyis a vállalkozások a különféle, számukra hátrányos körülmények miatt visszafogták a tempót, részben azért is, mert kivitelezői gondokkal küzdöttek.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 52 százaléka családi házban, 39 százaléka többlakásos épületben, 5,9 százaléka úgynevezett lakóparkban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1,4 négyzetméterrel, 98 négyzetméterre nőtt 2019-hez viszonyítva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!