<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!



			
		

115 éve, 1898-ban született Rudolf Dassler, Adolf Dassler testvére, aki úgy összeveszett bátyjával, hogy soha többet nem állt vele szóba. Közös cégük is két felé szakadt, így lett az Adidas és a Ruda, akarom mondani Puma.

Dasslers

A világtörténelem egyik legérdekesebb vállalati története az első világháború utáni Németországban, Herzogenaurachban kezdődik, ahol egy suszter család sarjaiként megszületett Adolf és Rudolf Dassler. Nem estek messze a fától, így 1920-ban átvették apjuk vállalkozását és sportcipőket kezdtek gyártani igen szűkös körülmények között.

Jobbra Rudi, balra Adi

1924-ben Herzogenaurachban megalapították a Gerbrüder Dassler - Dassler testvérek - nevű céget. Alapelvük szerint a különböző sportágak más-más cipőt igényelnek. Az 1928-as Hollandiában, azon belül Amszterdamban megrendezett olimpián már az olimpikonok egy részét Dassler-cipő ékesítette. Az 1936-os berlini olimpián pedig Jesse Owens futó az ő lábbelijükben nyert aranyat, ami nagy áttörést jelentett a cégnek, és jelentősen növekedtek az eladásaik. A Dasslerekhez köthető az első stoplis kifejlesztése is.

Dassler Gebrüder

A testvérháború

A második világháború azonban tönkretette a két testvér kapcsolatát, annak ellenére, hogy mindketten beléptek a nemzetiszocialista pártba. A vitájuk odavezetett, hogy a 2 évvel idősebb testvér, Rudolf kilépett a Gebrüder Dassler cégtől, és megalapította 1948-ban a Ruda nevű céget, amit később Pumává változtatott. Adolf pedig átnevezte a céget a nevéből alakított Adidasra (Adolf, Adi Dassler = Adi Das), de ez egy másik történet. A két testvér soha többet nem beszélt egymással.

Miért is nem lett RUDIDAS? :)

Az Adidas és a Puma gyára ugyanabban a városban mindössze pár száz méterre állt egymástól kicsit megosztva Herzogeaurach lakosságát is.

Az alapító testvérpár háttérbe vonulása után fiaik, Horst Dassler (Adidas) és Armind Dassler (Puma) is harcban álltak egymással, de ez már inkább üzleti tekintetű volt, hiszen az Adidas terjeszkedésével a Pumának is számolnia kellett.

A Puma is fejlesztett

Rudolf Dassler két évvel előbb született, és négy évvel előbb is halt meg (1978-ban), mint Adolf. Örökségük a világ 3 óriás sportszergyártó-cégéből kettő, Adidas és a Ruda, azaz Puma.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.