3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A közvélekedés gyakran Isaac Merritt Singer nevéhez köti a varrógép feltalálását, ám valójában csak tökéletesítette más ötletét. Találmányai nélkül azonban később következett volna a textilipar robbanásszerű fejlődése. Mesél a múlt az mfor.hu-n.

Isaac Merritt Singer

140 éve, 1875. 07. 23-án hunyt el Isaac Merritt Singer, akinek találmányai tömegek számára tették elérhetővé a gépi varrást. A varrógépet ugyan nem ő találta fel, noha a nevét sokan azonosítják a masina megalkotásával.

Az első jelentősebb mennyiségben gyártott varrógép egy francia szabó, Bartholomew Thimmonier találmánya volt, az 1820-as években. Fából készült, de működésében és elemeiben hasonlatos volt a később szabadalmaztatott masinákkal. Nyolcvan darab készült belőle, és a francia hadsereg számára varrtak velük egyenruhákat. A gép azonban nem terjedt el, ráadásul Thimmonier üzeme is a géprombolók, a ludditák áldozata lett.

Az első, szintén korábbi megoldásokat tökéletesítő, szabadalmaztatott varrógép egy Elias Howe nevű feltaláló 1845-ös munkája volt, az ő legnagyobb újítása a vízszintesből függőleges helyzetűre állított tű bevezetése volt. Ennek a gépnek is volt azonban számtalan gyerekbetegsége, és itt jött a képbe Isaac M. Singer. Főhősünk, aki korábban több dologgal is próbálkozott, bebizonyította, hogy sem színésznek, sem üzletembernek nem jó,a műszaki érzéke viszont kiemelkedő volt. Sok találmánya és sok szabadalma volt, amelyek közül a legismertebb egy kőbányákban használatos fúrót volt, de a balszerencse is üldözte, így negyven éves koráig kellett várnia, hogy felragyogjon a szerencsecsillaga.

Ma is lépten nyomon találkozhatunk még Singerekkel

1851-ben azonban egy elromlott varrógép javításával bízták meg, ő pedig Howe masinája alapján 11 nap alatt kifejlesztett egy sokkal hatékonyabb, folyamatos varrásra is alkalmas eszközt. A fejlesztése lehetővé tették a folyamatos és egyenletes munkát a pedálhajtás révén, de a korábbi görbe helyett ő szerelt be először egyenes tűt a szerkezetbe.

A szabadalom miatt hosszú éveken át pereskedett Howe-val, a bíróság az ő javára döntött 1855-ben, így a neve ugyan nem fonódott össze a varrógéppel, de legalább vagyonos emberként élhetett élete végéig. Mindenestre a jogi procedúrából sem jött ki rosszul Singer, hiszen ennek köszönhetően találkozott az ügyvéd Edward Clarkkal, akit felvett cégéhez. A családcentrikus, becsületes Clark tökéletes ellentéte volt a bohém, csapodár Singernek. Magánemberként nem jöttek ki jól, de üzletileg remekül kiegészítették egymást. Clark reklámkampányainak és üzleti érzékének köszönhetően 1865-re a vállalatnak 29 országban voltak gyárai, Singer tehetségéből pedig 20 szabadalmaztatott találmányra futotta. Jellemző adat, hogy 1870-ben Amerikában csak a Singer-féle varrógépből 465 ezer darabot gyártottak.

Singer a varrógép sikerének köszönhetően dúsgazdag lett, így élete alkonyán részben visszatért a színházhoz, hiszen villájában saját színpadot is építtetett magának. A csapodár életmódját jellemzi, hogy 1875-ös halálakor 23 gyermeke gyászolta. Igaz, az utódok nem jártak rosszul, hiszen akkoriban 15 millió dolláros vagyonon osztoztak, ami mai értéken sokszázmilliós vagyont jelentene.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!