4p

1990. június 21-én nyílt meg ismét - 42 évi szünet után - a Budapesti Értéktőzsde.

A tőzsde még a kiegyezést megelőzően, 1864. január 18-án nyílt meg Pesten. A börze - ahogyan akkoriban nevezték - eleinte kizárólag értékpapírok kereskedelmével foglalkozott, de 1868-ban magába olvasztotta a Gabonacsarnokban folyó tevékenységet is, ekkor vette fel a Budapesti Áru- és Értéktőzsde (BÁÉT) nevet. 1905-ben új, fényűző otthont kapott, ekkorra készült el az Alpár Ignác tervei alapján épült szecessziós Tőzsdepalota a Szabadság téren.

Az első világháború kitörésekor a tőzsdét bezárták, csak 1919. október 20-án, a Tanácsköztársaság bukása után nyitotta meg ismét kapuit. A börze egy háromnegyed éves szünetet leszámítva - a nagy gazdasági világválság idején, 1931 júliusától 1932 áprilisáig a német bankzárlat és a kontinens bankjainak pénzügyi összeomlás miatt szünetelt az adásvétel - Budapest ostromának kezdetéig, 1944. december közepéig működött.

A második világháborút követő hiperinfláció idején valutával és arannyal kereskedtek a romos épületben, amelyet hivatalosan a forint 1946. augusztus 1-jei bevezetésekor nyitottak meg ismét. A kormány 1948. május 25-én, két hónappal a magyar ipar zömét érintő államosítás után feloszlatta a Budapesti Áru- és Értéktőzsdét. Az állami tulajdonba vett Szabadság téri palotában előbb a Lenin Intézet, később a Technika Háza működött, 1957. május 1-jétől pedig a Magyar Televízió székháza lett, az MTV 2009-ben költözött ki innen.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a rendszerváltást követően, 1990. június 21-én nyílt meg ismét, 41 alapító taggal. Az induláskor mindössze egyetlen részvénnyel, az IBUSZ-szal lehetett kereskedni. A BÉT történetében meghatározó volt az alapítással egy időben kezdődő privatizáció, a kilencvenes évek elején számos cég (Skála-Coop, Mol, OTP, Richter Gedeon, Globus stb.) magánosításában játszott kulcsszerepet. A tőzsdetermi, nyílt kikiáltásos kereskedés 1995-ig működött. Az értékpapírok adásvétele a kereskedési teremben és a távkereskedési rendszerben egészen 1998 novemberéig együttesen folyt, ekkor vezették be az új távkereskedési rendszert.

Az első kereskedési terem a Váci utcai Trade Centerben volt, 1992-től a Deák Ferenc utca és a Váci utca sarkán álló patinás épületben zajlott a kereskedés. 2007 márciusában a BÉT az Andrássy útra, az egykori Herczog-palotába költözött, s idén februártól ismét a Szabadság téren, a Tőzsdepalota melletti Bank Centerben folyik a tevékenység.

Az értéktőzsde és a Budapesti Árutőzsde 2005. november 2-án lezárult egyesülése óta egy helyen működik az érték- és hitelpapír, valamint az áruszekció. A BÉT származékos piaca 1995 óta áll a befektetők rendelkezésére, itt határidős és opciós kontraktusokkal folyik a kereskedés. BUX-kontraktussal a határidős piac indulása óta, 1995. március 31. óta lehet kereskedni. A BÉT 1998 júliusában vezette be az egyedi részvényeken alapuló kontraktusait, az opciós piac, a szabványosított termékek újabb köre jelent meg 2000 februárjában, és 2004 szeptemberében megindult a második index alapú termék, a BUMIX-kontraktus kereskedése is.

A versenyképesség megőrzése érdekében 2002-ben az új tőzsdetanács az önálló jogi személy szervezeti forma helyett a gazdasági társasági forma mellett döntött, megalakult a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság (2006 áprilisától Zártkörűen Működő Részvénytársaság). A tőzsdetanács, a tőzsdetitkárság helyébe az igazgatóság, részvénytársaság ügyvezetősége lépett. 2004-ben jelentős átrendeződés zajlott a BÉT tulajdonosi szerkezetében, tőkeerős osztrák bankok, valamint a Wiener Börse és az Österreichische Kontrollbank AG vásárolta meg a tőzsde többségi részesedését.

A Budapesti Értéktőzsde 2010. január 14-től tagja a CEESEG AG Holdingnak, amely 50,45 százalékban tulajdonosa a BÉT-nek, 100 százalékban a bécsi, 92,74 százalékban a prágai és 99,85 százalékban a ljubljanai tőzsdének. A Tőzsdeszövetség együttesen kínál egyszerű hozzáférést négy vonzó, hosszú távú növekedési lehetőségekkel rendelkező piachoz.

A BÉT 2011 novemberében elindította alternatív kereskedési platformját BÉTa Piac néven, amelyen az induláskor tíz európai nagyvállalat papírjaival lehetett kereskedni. 2013. december 6-án indult el a tőzsde új kereskedési rendszere, a XETRA, amely leváltotta a tizenöt éve használatban lévő régi rendszert. Az új kereskedési platform bevezetésével a magyar tőzsdén jegyzett cégek Európa 18 országának kereskedőivel, befektetőivel kapcsolódnak össze közvetlenül, míg a hazai befektetési szolgáltatók és befektetők több ezer új befektetési eszközhöz kapnak közvetlen elérést, megnyitva ezzel a teret a további piacbővülés lehetősége előtt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!