2015. március 5. 12:34

Mintegy 3,43 milliárd forintból valósult meg 33 Veszprém megyei település régi hulladéklerakójának rekultivációja - jelentette be az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke csütörtökön Veszprémben.

Czaun János elmondta, a 2015-ben záruló projekt során a társulás 158 településének 33 régi szeméttelepén mintegy 390 ezer négyzetméteres területet állítottak helyre, ami több mint 3 millió köbméter hulladékot tartalmazott.

A munkálatok befejeztével több mint 78 ezer ember környezetében szűntek meg a rendezetlen lerakók okozta környezeti hatások: a szemetet nem hordja szét a szél, elmúlt a bűzhatás és a felszíni és felszín alatti vizek veszélyeztetése. Ezeken a területeken a hulladék okozta környezetszennyezés további lehetősége teljesen megszűnt, és több helyen monitoring rendszert építettek ki a felszín alatti vizek minőségének ellenőrzésére.

A projektben eredetileg 34 helyszín szerepelt, ám a zirci lerakót teljes egészében fel kellett számolni. Czaun János hozzátette: a térség két legnagyobb lerakója, a veszprémi és az ajkai esetében azonban még megoldásra vár a rekultiváció.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.