<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A kettős könyvvitel alá tartozó vállalkozásoknak május 31-ig kell a társasági adót bevallani, illetve a még fennálló tartozást megfizetni. Ugyanezen kötelezettség áll fenn társas vállalkozások különadója tekintetében is.

A legnépszerűbb módszer (Mfor-montázs)

Míg az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek 2008. február 15-ig kellett benyújtaniuk adóbevallásukat, addig az előbbiekhez nem tartozó magánszemélyeknek május 20. a végső határidő. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény hatálya alá tartozó kettős könyvvitelt vezető társasági adóalanyoknak pedig május 31-ig, illetve miután ez hétvégére esik június 2-án éjfélig kell vallaniuk a 2007. évi társasági adó kötelezettségükről.

A végső határidő persze nem zárja ki, hogy a vállalkozások (vagy magánszemélyek) annál korábban benyújtsák nyilatkozatunkat. Ráadásul az adóhatóság a mielőbbi benyújtásra ösztönzi az adózókat, különösen azokat, akiknek visszaigényelhető adójuk van, mert ők a bevallás beadástól - hibás bevallás benyújtása esetén annak kijavításától - számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-től vissza kellett, illetőleg kell, hogy kapják a nekik járó összeget. Akik elektronikus úton teljesítik a bevallási kötelezettségüket, azok számára február 1-jétől nyílt meg a visszaigénylés lehetősége.

A bevallás kitöltésére az adóhivatal honlapján található nyomtatványkitöltő használatát szorgalmazzák a hivatal munkatársai, az APEH honlapján már elérhető a társaságiadó-bevallás 0729 számú formanyomtatványa. Ehhez kapcsolódóan nem szabad megfeledkezni az adótörvények által előírt egyéb kötelezettségekről, úgymint a transzferár-dokumentáció elkészítésének szükségessége, a veszteségelhatárolás iránti kérelem benyújtása és a jövedelem- (nyereség) minimum szabályának alkalmazására vonatkozó szabályok vizsgálata.

Amennyiben a társaságiadó-törvény 17. (8) bekezdésében meghatározott feltételek alapján a 2007. évi negatív társaságiadó-alap csak az adóhatóság engedélye alapján határolható el a következő évekre, az engedély iránti kérelmet - a bevallás benyújtási időpontjától függetlenül - a bevallás benyújtásának esedékességéig, tehát 2008. május. 31-ig kell az adóhatósághoz benyújtani. Tekintettel a határidő jogvesztő jellegére, szükség esetén a kérelem elkészítése is a májusi teendők egyik fontos eleme kell, hogy legyen.

Jövedelem- (nyereség) minimum szabályának alkalmazása

A társaságiadó-törvény 2007. július 1-jétől hatályos módosítása értelmében azon adózóknak, akik adózás előtti eredménye vagy adóalapja közül a nagyobb érték nem éri el az úgynevezett jövedelem- (nyereség) minimumot, választásuk szerint

  • az adóbevallásban egy kiegészítő nyomtatványon az Adózás rendjéről szóló törvény 91/A -ának (1) bekezdése szerinti nyilatkozatot tesznek, mellyel az alkalmazott költségelszámolást tárják fel, vagy
  • a jogszabályban foglaltak alkalmazásával a jövedelem- (nyereség) minimumot tekintik adóalapnak a második félévre vonatkozóan, és ezután kalkulálják és fizetik meg a társasági adót.

Különösen fontos a jövedelem- (nyereség) minimum számítása során a 2007-es évre vonatkozó átmeneti szabályok helyes alkalmazása, tekintettel arra, hogy a jogszabályt július 1-jei hatállyal fogadták el.

A jövedelem- (nyereség) minimum szabály alkalmazására vonatkozó választást a 0729 számú bevallás borítólapjának "C" blokkjában kell jelölni, valamint a 2007. adóévre vonatkozó jövedelem- (nyereség-) minimum számításának módját a bevallás 0729-01-02-es lapjának "H" illetve "I" szekciójában kell részletezni. A nyilatkozattétel választása esetén pedig a 0729-es bevallás 10. lapja töltendő ki.

Milyen hibákra figyeljünk?

A leggyakoribb hiba az elektronikus adóbevallás elkészítésénél Magyarországon az APEH által rendelkezésre bocsátott nyomtatványkitöltő programok figyelmeztető hibáinak téves értelmezéséből fakad. A figyelmeztető hibák feltüntetésének célja - a bevallási nyomtatványokhoz letölthető kitöltési útmutató mellett - az adózók segítése és a hibás adóbevallások számának csökkentése.

További visszatérő hibaforrás a kötelezően benyújtandó úgynevezett kontroll adatszolgáltatások elektronikus benyújtásával kapcsolatban az, hogy az adózók a nyomtatványkitöltő programok használata során a bevallásokkal megegyező módon kívánják benyújtani adatszolgáltatásaikat. Az APEH honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy a kontroll adatszolgáltatások benyújtása csak az eKON, valamint a KONNT programok használatával lehetséges elektronikus úton. Figyelniük kell az adózóknak a bevallás kitöltésénél a verzióváltásokat, lehetőség szerint mindig a legújabb verziót használják, valamint ne az utolsó napon akarják elküldeni a bevallást, mert akkor a vonalak leterheltsége miatt az elektronikus küldés általában sokkal több időt vesz igénybe.

Menedzsment Fórum 

Jogi nyilatkozat 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.