2002. július 3. 06:19

Az alábbi cikkben az egyik legnagyobb brit auditorcég a Lloyds Register Quality Assurance szakemberei mondanak rövid véleményt az új ISO szabvány lehetséges hatásairól.

A tanúsító szervezetek számára az a valódi kihívás, hogy biztosítsák: ügyfeleik legnagyobb hasznot érjék el minőségirányítási rendszerükből, és ne kövessenek vakon egy megfelelőségi modellt. Az auditorok minősége a legfontosabb a folyamatban. Sok kritika hangzott el az auditor minőségével, és az audit értékével kapcsolatban.

A rossz auditor, aki pedánsan végzi el az eljárást, inkább irritálja az ügyfelet, mintsem valós hasznot nyújt. Felvetődött, hogy hacsak nem javítjuk az auditorok minőségét, több vállalat kialakítja majd saját követelményeit az auditorokkal szemben. Ugyanazt az utat fogják követni, mint a „három nagy” gépjárműgyártó, amikor is megkövetelte az auditcsoport képességeinek, tapasztalatainak bizonyítását.

Probléma ugyanakkor, hogy néhány tanúsító szervezet az új szabványban zöld utat lát a pénzkereséshez. Az LRQA azonban úgy tekinti, hogy ez az út, amely bizonyítja a vállalat vevőközpontú és felkészült az ügyfélkapcsolataiban való megismételt befektetésekre. Úgy gondolja, hogy az ISO 9001-es újabb tervezetében szereplő javaslatokat nem szabad az audit alapjaként tekinteni, vagy jogcímként kezelni a rendszer gyökeres megváltoztatására. Inkább úgy véli, itt az ideje hogy megkezdjük egy olyan eljárás megtervezését, amely felhasználja a javasolt módosításokat a követendő út megmutatásához. Lehet, hogy vállalatoknak meg kell erősíteniük a minőségirányítási rendszerüket, de nem valószínű, hogy nulláról kell indulniuk, és ez a folyamat nem igényel túlzottan nagy költségeket.

Az ISO 9001-es folyamat olyan eszköz, amely elősegíti, hogy a vállalatok üzleti nyereségre tegyenek szert. Egy szervezet minőségirányítási rendszere elsősorban azért működik, hogy kielégítse vevői igényeit, továbbá kapcsolódjék a folyamatos tökéletesítéshez, legyen folyamatorientált, és használják eszközként az üzleti eredményesség növelésére és fejlesztésére.