3p

Az élelmiszerbiztonság nem egyedül szakmai, hanem társadalmi kérdés is. A tényezőket pedig nem csak táplálkozás-tudományi és közegészségügyi, hanem - sajnos legalább annyira - kereskedelmi és üzleti érdekek is alakítják.

Az élelmiszerbiztonság növelésének néhány tényezője

A tanácsadás szerepe

A tanácsadás igénybevétele - főleg a számos kis- és középvállalkozás esetében - gyakran anyagi okokból korlátozott. A helyszínt felmérő és ahhoz igazodó, élelmiszerbiztonsági felkészítést is nyújtó HACCP tanácsadás háttérbe szorul, annak nagyobb ráfordításai miatt. A megbízó gyakran nem érzi a valódi felkészülés szükségességét, csak túl szeretne esni egy formainak tűnő követelmény teljesítésén. A takarékossági megközelítés miatt az általánosított, helyszín-független sorozatmunkák nyernek teret. Csak a szélesebb körű, elérhető általános tájékoztatás javíthatna ezen a helyzeten.

A tanácsadás felelősségét növeli az az elvárás, hogy a HACCP fejlesztéssel a megbízó cégek élelmiszerbiztonsági lemaradása, hiányosságai is felszámolásra kerüljenek. Adott megbízói (anyagi) hozzáállás mellet azonban nem lehet a tanácsadónak felróni, ha a kézmosók felszereltsége, a személyi higiénia, a régóta meghirdetett rendeletek betartása továbbra is hiányosságokat mutat. Ha a megbízó az átadott információ és szempontok ellenére sincs ezek szükségességéről meggyőződve, a tanácsok hatástalanok maradnak. Az 1985 vagy 1999 óta érvényes élelmiszerbiztonsági előírások követésének hiányait, úgy tűnik, a HACCP-re korlátozódó tanácsadás gyakran nem képes felszámolni.

Az információ és a támogatások szerepe

A napra kész élelmiszerbiztonsági információ jelentősége rendkívüli, az általános hozzáférés támogatása lenne célszerű. Ma sok cég inkább a tanácsadó szervezettől jut ismeretekhez, függve annak felkészültségétől. Ennek negatív következményeit láthatjuk a témában járatlan szakemberek közreműködésével elkészített HACCP rendszereknél.

Az ismeretek közvetlenebb hozzáférhetővé tétele, egy "nemzeti élelmiszerbiztonsági program" következetes végig-vitele jelenthet komolyabb előrelépést élelmiszerbiztonságunk terén. Fontos lenne a felhalmozott hiányosságok pótlásának támogatása is (pl. higiéniai felszerelések, hűtők vásárlása). Minden ilyen várakozás ellenére a HACCP bevezetésének elrendelése nem vezet közvetlenül a helyes higiéniai gyakorlat felzárkózásához, sőt a fennmaradó tájékozatlanság vagy hiányosságok esetében a HACCP értelmét is veszti.

Kapcsolódó anyagaink:
A HACCP kapcsolata az ISO 9000-es rendszerekkel
A HACCP fogalmának rövid leírása




LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!