Az élelmiszerbiztonság növelésének néhány tényezője
A tanácsadás szerepe
A tanácsadás igénybevétele - főleg a számos kis- és középvállalkozás esetében - gyakran anyagi okokból korlátozott. A helyszínt felmérő és ahhoz igazodó, élelmiszerbiztonsági felkészítést is nyújtó HACCP tanácsadás háttérbe szorul, annak nagyobb ráfordításai miatt. A megbízó gyakran nem érzi a valódi felkészülés szükségességét, csak túl szeretne esni egy formainak tűnő követelmény teljesítésén. A takarékossági megközelítés miatt az általánosított, helyszín-független sorozatmunkák nyernek teret. Csak a szélesebb körű, elérhető általános tájékoztatás javíthatna ezen a helyzeten.
A tanácsadás felelősségét növeli az az elvárás, hogy a HACCP fejlesztéssel a megbízó cégek élelmiszerbiztonsági lemaradása, hiányosságai is felszámolásra kerüljenek. Adott megbízói (anyagi) hozzáállás mellet azonban nem lehet a tanácsadónak felróni, ha a kézmosók felszereltsége, a személyi higiénia, a régóta meghirdetett rendeletek betartása továbbra is hiányosságokat mutat. Ha a megbízó az átadott információ és szempontok ellenére sincs ezek szükségességéről meggyőződve, a tanácsok hatástalanok maradnak. Az 1985 vagy 1999 óta érvényes élelmiszerbiztonsági előírások követésének hiányait, úgy tűnik, a HACCP-re korlátozódó tanácsadás gyakran nem képes felszámolni.
Az információ és a támogatások szerepe
A napra kész élelmiszerbiztonsági információ jelentősége rendkívüli, az általános hozzáférés támogatása lenne célszerű. Ma sok cég inkább a tanácsadó szervezettől jut ismeretekhez, függve annak felkészültségétől. Ennek negatív következményeit láthatjuk a témában járatlan szakemberek közreműködésével elkészített HACCP rendszereknél.
Az ismeretek közvetlenebb hozzáférhetővé tétele, egy "nemzeti élelmiszerbiztonsági program" következetes végig-vitele jelenthet komolyabb előrelépést élelmiszerbiztonságunk terén. Fontos lenne a felhalmozott hiányosságok pótlásának támogatása is (pl. higiéniai felszerelések, hűtők vásárlása). Minden ilyen várakozás ellenére a HACCP bevezetésének elrendelése nem vezet közvetlenül a helyes higiéniai gyakorlat felzárkózásához, sőt a fennmaradó tájékozatlanság vagy hiányosságok esetében a HACCP értelmét is veszti.
Kapcsolódó anyagaink:
A HACCP kapcsolata az ISO 9000-es rendszerekkel
A HACCP fogalmának rövid leírása
Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdései
Az élelmiszerbiztonság nem egyedül szakmai, hanem társadalmi kérdés is. A tényezőket pedig nem csak táplálkozás-tudományi és közegészségügyi, hanem - sajnos legalább annyira - kereskedelmi és üzleti érdekek is alakítják.