4p

Az mfor.hu Mesél a múlt című sorozatában egy olyan esetet elevenítünk fel, amely kísértetiesen hasonlít a Traubisoda körül ma is zajló vitákhoz. A külalakban és ízvilágban egymásra hajazó itókák gyártói az 1800-as évek végén ugrottak egymás torkának...

(Illusztráció)

A XIX. század vége bátran nevezhető a hazai gasztronómia aranykorának. A számtalan hotel, étterem, kis- és nagyvendéglő, kávéház és szalon, út menti csárda, betérő, kifőzde és pályaudvari resti egymással versengve hódoltatták az alapos és kiadós étkezésekre amúgy is könnyedén rávehető kortársakat. A polgárok pedig hallgattak a hívó szóra, s hihetetlen pénzeket hagytak a kasszáknál. Egykorú statisztikák szerint a Magyar Királyság össztermékének legkevesebb tizenöt-tizenhét százalékát adta a vendéglátás és a hozzá kapcsolódó turizmus.

A konyhák mellett természetesen fénykorukat élték a szomjas vendégeket kiszolgáló szőlészetek, sör- és likőrgyárak, ahol a finom reggelikhez, ebédekhez és vacsorákhoz felszolgálandó itókákat kotyvasztották jelentős mennyiségben.

Dühbe fordult vacsora

Nos, egy ilyen régi, tradicionális likőrgyár tulajdonos-igazgatója egyszer üzleti ügyben vidéki útra ment. (Fontos közbevetni: a sorozat számos írásához forrásul szolgáló Curiai Közlönyökben az érintett firmákat az ABC betűivel jelölték – így azok utólagos azonosítása nehézségekbe ütközik. Ebben az esetben vélhetően a sorozatunk egyik korábbi cikkében is említett Gottschligról lehetett szó.)

A kifinomult ízléséről híres cégvezető a célállomáshoz megérkezvén megütközéssel tapasztalta, hogy senki nem várja. Mérge azonban hamar elpárolgott, miután az egyik, lokálpatriotizmustól fűtött vasutastól megtudta, hogy nyolcvan fillérért az állomási restiben kapható a Monarchia legjobb pacalpörköltje. Nem sokat hezitált, s rövidesen megelégedéssel nyugtázta, hogy ha másért nem, hát ezekért az ízekért valóban érdemes volt megtennie e hosszú utat.

S mivel "a hal úszni akart", egy pohárka likőrrel és egy korsó sörrel kívánta leöblíteni a zsíros falatokat. Az asztalhoz intett pincér javaslatára egy kissé drága, huszonöt filléres helyi főzésű italt választott. Vesztére, hiszen amint belekortyolt, minden jókedve elszállt: a kikért "cognac" illata, színe és zamata ugyanis kísértetiesen hasonlított a saját üzeme által már közel húsz éve gyártott italhoz.

Ítélőtáblán a recept

Bölcsen nem szólt, ám hazaérve azonnal hívatta ügyvédjét, aki aztán lopásért beperelte az inkriminált szeszt előállító szeszfőzdét. Az eljárás során a vád elsősorban azt kívánta bizonyítani, hogy az ital alapanyagát képező titkos receptet az egyik, a cégtől néhány évvel korábban megvált dolgozójuktól szerezte meg a vidéki üzem. Ám rövid időn belül kiderült, az illető nem sokkal a távozás után meghalt, továbbá a legalaposabb nyomozás sem tudott kapcsolatot találni közte és a beperelt üzem között.

Ekkor az ügyvéd azt próbálta elérni, hogy a cég adja ki receptjét, melyből – véleménye szerint – azonnal kiderül majd, hogy puszta lopásról van szó. Ám ezt a másik fél nem akarta megtenni, mondván, hogy a leírás titkos, annak kitudódása elviselhetetlen gazdasági veszteséget jelentene számára. Sőt, viszontváddal élt: e szerint a nagyobb firma csak azért köti az ebet a karóhoz, hogy őket tönkretegye.

A gyanúban lehetett valami: a taláros testülethez benyújtott iratok szerint a kisebb üzem forgalma is szép summát, közel kétmillió koronát tett ki. Igaz, ez a nagy bevételének csak töredéke volt, ám a piacszerzés már akkor sem a legtisztább eszközökkel zajlott.

Végül hosszas vita után a bíróság úgy döntött, hogy mindkét gyár köteles kiadni receptjét, melyet egy neves, a haragvó felek részről függetlennek elismert egyetemi vegyészprofesszor gondjaira bíznak. Ő volt hivatva igazságot tenni a kérdésben. A tudós egy-egy liternyi "cognacot" és két lezárt borítékot kapott…

A nagy izgalommal várt szakértői jelentés megállapította, hogy nem történt lopás, pusztán véletlen ízegyezésről van szó. Az országos hírű kémikus a bíróság előtt kifejtette, már az alapanyagok sem teljesen egyformák, bár annyit elismert, hogy egy bizonyos fajta, s a zamatot elsősorban meghatározó gyümölcsfélét mindkét italgyártó nagy mennyiségben felhasznál. Ez azonban nem bizonyít semmit, hiszen e termés évszázadok óta a hazai szeszgyártás egyik alapja, így nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy valaki éppen ezt használja fel.

A felek végül elfogadták a döntést. A kortársak szerint elhatározásukban jelentős szerepet játszhatott a per nyomán támadt tekintélyes forgalomnövekedés. Az esetet egyébként egy korabeli gazdasági lap utólag kielemezte: e szerint a kisebb vállalatnak minimum öt-hét, a nagyobbnak legkevesebb tízszázalékos bővülést hozott a polémia.

Lázin Miklós András

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!