2008. január 24. 12:44

A régebbi konstrukciójú világítástechnikai eszközök korszerűsítésével, energiatakarékos eszközökre való cserélésével mintegy 20-30 százalékos költségcsökkentés érhető el - hangzott el egy budapesti konferencián csütörtökön.

Ezt az eredményt mutatta a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi központ (REC), a Philips Magyarország Kft. és a Trefort Ágoston Gyakorlóiskola közös kísérlete. Az iskolában két tanteremben újították fel a Philips magyar érdekeltségének segítségével a világítást és mérték annak energiatakarékossági, valamint környezeti hatásait.

A gyakorlóiskolai világítás korszerűsítésének költségei a számítások szerint mintegy 2-3 év alatt megtérülnek - közölte Csobod Éva, a REC magyar irodájának igazgatója. A szakember szerint a program megvalósítása, az elemzésekkel együtt mintegy 35 ezer euróba, azaz mintegy 8,7 millió forintba került.

A környezetvédelmi szakember úgy vélte, hogy a program tovább folytatódhat, mivel egyértelmű, hogy az energiatakarékossági szempontból és közérzetjavító hatásait is figyelembe véve hasznos az oktatási intézmények számára. Így annak megvalósítását nemcsak Magyarországon, hanem a REC programjaiban résztvevő többi közép-kelet-európai országban, a Baltikumban, a Balkánon és Törökországban is ajánlják, illetve szeretnék megvalósítani.

MTI/Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!