2008. január 24. 12:44

A régebbi konstrukciójú világítástechnikai eszközök korszerűsítésével, energiatakarékos eszközökre való cserélésével mintegy 20-30 százalékos költségcsökkentés érhető el - hangzott el egy budapesti konferencián csütörtökön.

Ezt az eredményt mutatta a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi központ (REC), a Philips Magyarország Kft. és a Trefort Ágoston Gyakorlóiskola közös kísérlete. Az iskolában két tanteremben újították fel a Philips magyar érdekeltségének segítségével a világítást és mérték annak energiatakarékossági, valamint környezeti hatásait.

A gyakorlóiskolai világítás korszerűsítésének költségei a számítások szerint mintegy 2-3 év alatt megtérülnek - közölte Csobod Éva, a REC magyar irodájának igazgatója. A szakember szerint a program megvalósítása, az elemzésekkel együtt mintegy 35 ezer euróba, azaz mintegy 8,7 millió forintba került.

A környezetvédelmi szakember úgy vélte, hogy a program tovább folytatódhat, mivel egyértelmű, hogy az energiatakarékossági szempontból és közérzetjavító hatásait is figyelembe véve hasznos az oktatási intézmények számára. Így annak megvalósítását nemcsak Magyarországon, hanem a REC programjaiban résztvevő többi közép-kelet-európai országban, a Baltikumban, a Balkánon és Törökországban is ajánlják, illetve szeretnék megvalósítani.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.