2p

Hazánk a transzferárazás kérdésében a tanulási folyamat elején jár. Ez igaz az APEH-re és a cégekre egyaránt. Az előbbi azért szigorúan ellenőriz.

Bár az adóhatóság egyre fokozottabb figyelmet fordít a transzferárak vizsgálatára, az Ernst&Young (E&Y) tapasztalatai szerint még mindig csak a vállalatok 80 százaléka készítette el kapcsolódó dokumentációját.

Magyarország a transzferárazás kérdésében a tanulási folyamat elején jár, ami igaz az APEH-re és a vállalatokra egyaránt - állapítja meg a társaság. A pénzügyi beszámolókban rejlő adókockázatokat egyre pontosabban kell bemutatni itthon és külföldön egyaránt - hívja fel a figyelmet a cég.

Mivel a transzferár-nyilvántartásra vonatkozó szigorodó előírások egyre inkább a vállalatokat teszik felelőssé azért, hogy a transzferárazás adókötelezettségeikre gyakorolt hatásait kimutassák, nagyobb pontosságot igényel részükről a kapcsolódó pénzügyi kockázatok kezelése. Az E&Y szerint a nagyobb magyarországi vállalkozások szinte biztosak lehetnek abban, hogy az elkövetkező két év folyamán az adóhatóság megvizsgálja transzferáraikat.

"Magyarországon azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt hónapokban érzékelhetően megnőtt az adóellenőrzések száma, és kivétel nélkül mindenhol kérték a transzferár-dokumentációt. Az Ernst&Young által figyelemmel kísért adóvizsgálatoknál az APEH által tett megállapítások indokai főként a dokumentáció hiánya, illetve formai hibái, és csak kisebb részben a közgazdasági elemzések eltérő értelmezései voltak. Még ha az árakat rendben is találták, az APEH több esetben százmilliós nagyságrendű mulasztási bírságot próbált kivetni dokumentációs hiányosságok miatt" - mondta Szabó Dénes, az Ernst&Young transzferárazásért felelős adópartnere.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!