<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazánk a transzferárazás kérdésében a tanulási folyamat elején jár. Ez igaz az APEH-re és a cégekre egyaránt. Az előbbi azért szigorúan ellenőriz.

Bár az adóhatóság egyre fokozottabb figyelmet fordít a transzferárak vizsgálatára, az Ernst&Young (E&Y) tapasztalatai szerint még mindig csak a vállalatok 80 százaléka készítette el kapcsolódó dokumentációját.

Magyarország a transzferárazás kérdésében a tanulási folyamat elején jár, ami igaz az APEH-re és a vállalatokra egyaránt - állapítja meg a társaság. A pénzügyi beszámolókban rejlő adókockázatokat egyre pontosabban kell bemutatni itthon és külföldön egyaránt - hívja fel a figyelmet a cég.

Mivel a transzferár-nyilvántartásra vonatkozó szigorodó előírások egyre inkább a vállalatokat teszik felelőssé azért, hogy a transzferárazás adókötelezettségeikre gyakorolt hatásait kimutassák, nagyobb pontosságot igényel részükről a kapcsolódó pénzügyi kockázatok kezelése. Az E&Y szerint a nagyobb magyarországi vállalkozások szinte biztosak lehetnek abban, hogy az elkövetkező két év folyamán az adóhatóság megvizsgálja transzferáraikat.

"Magyarországon azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt hónapokban érzékelhetően megnőtt az adóellenőrzések száma, és kivétel nélkül mindenhol kérték a transzferár-dokumentációt. Az Ernst&Young által figyelemmel kísért adóvizsgálatoknál az APEH által tett megállapítások indokai főként a dokumentáció hiánya, illetve formai hibái, és csak kisebb részben a közgazdasági elemzések eltérő értelmezései voltak. Még ha az árakat rendben is találták, az APEH több esetben százmilliós nagyságrendű mulasztási bírságot próbált kivetni dokumentációs hiányosságok miatt" - mondta Szabó Dénes, az Ernst&Young transzferárazásért felelős adópartnere.

(MTI) 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.