Azokban a szakágazatokban, ahol rendeleti kötelezettség a HACCP rendszer bevezetése és működtetése, a hatósági élelmiszerellenőrző szervezetek tevékenységük részeként 2002. január 1. után vizsgálni fogják a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerinti megfelelőséget.
Várhatóan jelentősen növekedni fognak a vevői HACCP auditok, amelyek során a megbízott szakértők bevonásával arról kívánnak meggyőződni, hogy a beszállító milyen színvonalon valósítja meg a kötelező gondosság elvét.
Bár a nemzetközi gyakorlatban eddig nem terjedt el a HACCP rendszerek harmadik fél típusú tanúsítása ezen a területen sajátos magyar gyakorlat van kialakulóban. Egyes tanúsító szervezetek vállalkoznak arra, hogy elvégzik a HACCP rendszer felülvizsgálatát és erről igazolást állítanak ki. Az igazolás nem terjed ki az élelmiszerbiztonsági elemzés szakmai megalapozottságának részletes vizsgálatára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy növekvő piaci igény mutatkozik erre az igazolási formára is.
A független auditok feltehetően elő fogják segíteni, hogy a ma még nem kellő hatékonysággal működtetett HACCP rendszerek pontosításra, korrekcióra kerüljenek.
Tekintettel arra, hogy a rendszer bevezetésére igen sok vállalkozás esetében úgy került sor, hogy a GMP/GHP követelmények nem valósulnak meg maradéktalanul, a legfontosabb rövid távú feladat a hiányosságok felszámolása. Ezt általában a tőkehiány akadályozza, ezért fokozott jelentőséggel bírnak a különböző támogatási lehetőségek.
Bár a HACCP rendszer bevezetése hatékony segítséget nyújthat az élelmiszerbiztonság fokozására, ez sem biztosít 100 %-os védelmet a veszélyek bekövetkezésével szemben.
Az elemzések további pontosítását, a biztonság fokozását fogja jelenteni a veszélyek tudományos alapon, kockázatelemzéssel támogatott értékelésének bevezetése.
HACCP rendszerek kialakításának tapasztalatai
Miközben az ISO 9000. szabványsorozat 1987. évben történő első megjelenésétől kezdődően először az iparban, majd fokozatosan a különböző szolgáltatási területeken világszerte megindult a minőségbiztosítási rendszerek bevezetésének tömeges térhódítása.