2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miközben az ISO 9000. szabványsorozat 1987. évben történő első megjelenésétől kezdődően először az iparban, majd fokozatosan a különböző szolgáltatási területeken világszerte megindult a minőségbiztosítási rendszerek bevezetésének tömeges térhódítása.

Azokban a szakágazatokban, ahol rendeleti kötelezettség a HACCP rendszer bevezetése és működtetése, a hatósági élelmiszerellenőrző szervezetek tevékenységük részeként 2002. január 1. után vizsgálni fogják a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerinti megfelelőséget.

Várhatóan jelentősen növekedni fognak a vevői HACCP auditok, amelyek során a megbízott szakértők bevonásával arról kívánnak meggyőződni, hogy a beszállító milyen színvonalon valósítja meg a kötelező gondosság elvét.

Bár a nemzetközi gyakorlatban eddig nem terjedt el a HACCP rendszerek harmadik fél típusú tanúsítása ezen a területen sajátos magyar gyakorlat van kialakulóban. Egyes tanúsító szervezetek vállalkoznak arra, hogy elvégzik a HACCP rendszer felülvizsgálatát és erről igazolást állítanak ki. Az igazolás nem terjed ki az élelmiszerbiztonsági elemzés szakmai megalapozottságának részletes vizsgálatára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy növekvő piaci igény mutatkozik erre az igazolási formára is.

A független auditok feltehetően elő fogják segíteni, hogy a ma még nem kellő hatékonysággal működtetett HACCP rendszerek pontosításra, korrekcióra kerüljenek.

Tekintettel arra, hogy a rendszer bevezetésére igen sok vállalkozás esetében úgy került sor, hogy a GMP/GHP követelmények nem valósulnak meg maradéktalanul, a legfontosabb rövid távú feladat a hiányosságok felszámolása. Ezt általában a tőkehiány akadályozza, ezért fokozott jelentőséggel bírnak a különböző támogatási lehetőségek.

Bár a HACCP rendszer bevezetése hatékony segítséget nyújthat az élelmiszerbiztonság fokozására, ez sem biztosít 100 %-os védelmet a veszélyek bekövetkezésével szemben.

Az elemzések további pontosítását, a biztonság fokozását fogja jelenteni a veszélyek tudományos alapon, kockázatelemzéssel támogatott értékelésének bevezetése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!