Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az orosz Lukoil olajtársaság és az orosz állami Transneft vezetéküzemeltető részt szeretne vásárolni a litván Mazeikiu Nafta olajfinomítóból, amelynek többsége a PKN Orlen lengyel olajtársaságé, jelentette a Rzeczpospolita című lap kedden.

"Ismeretes, hogy az oroszok érdeklődnek a finomítás iránt a térségben. De nem az én stílusom nyilvánosan beszámolni üzleti megbeszéléseimről" - mondta erről a lapnak a PKN Orlen vezérigazgatója, Jacek Krawiec.

A Mazeikiu Nafta kellemetlen helyzetben van majdnem azóta, hogy a litván kormány 2006. májusban, szintén pályázó orosz olajvállalatok, főleg a Lukoil orra előtt, a lengyel PKN Orlen olajtársaságnak ítélte oda. Hamarosan tűzvész pusztította el a finomító egy részét, majd a Barátság vezetéknek a finomítóhoz vezető ágát 2006 nyarán lezárta a Transneft, szivárgás miatt. Az üzem nem állt le, súlyos veszteségek árán rendbe is hozták, de csak kikötőkben tud kőolajat vásárolni, és úgy drágább. Jelenleg a Mazeikiu Nafta 90 százaléka a PKN Orlené, és rövidesen átveszi a maradék 10 százalékot is a litván kormánytól.

A nagyságra második orosz olajtársaság - a magánkézben lévők közül a legnagyobb -, a Lukoil a maga részéről kedden 1,62 milliárd dolláros veszteséget jelentett a tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi, 3,21 milliárdos adózott eredmény helyett, az alacsonyabb olajárakkal, a magas adókkal és a valutaárfolyam-változásokkal indokolva a visszaesést. A bevétel 26 százalékkal 18,4 milliárd dollárra csökkent, jóllehet a cég kőolajtermelése gyakorlatilag változatlan maradt.

Ezzel együtt egész évben 9,144 milliárd dollár volt az adózott eredménye, csak 4 százalékkal kevesebb a 2007-es 9,511 milliárdnál, és jóval több a 2006-os 7,484 milliárdnál. Tavaly a nettó bevétel 31,5 százalékkal 107,68 milliárd dollárra emelkedett 81,891 milliárdról. 2006-ban 67,684 milliárd dollár volt a Lukoil bevétele.

A világ bizonyított olajtartalékának 1,3 százalékát birtokló, a világtermelés 2,3 százalékát adó Lukoil 20 százaléka az amerikai ConocoPhillips olajtársaságé. A cégnek Oroszországon kívül  Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában vannak finomítói, értékesítési hálózata pedig 24 országban működik 6090 benzinkúttal, az Egyesült Államokban, Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Grúziában, Moldovában, Ukrajnában, Bulgáriában, Magyarországon, Finnországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Montenegróban, Romániában, Macedóniában, Cipruson, Törökországban, Belgiumban, Luxemburgban, Csehországban és Szlovákiában.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.