TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. április 7. 14:19

Az orosz Lukoil olajtársaság és az orosz állami Transneft vezetéküzemeltető részt szeretne vásárolni a litván Mazeikiu Nafta olajfinomítóból, amelynek többsége a PKN Orlen lengyel olajtársaságé, jelentette a Rzeczpospolita című lap kedden.

"Ismeretes, hogy az oroszok érdeklődnek a finomítás iránt a térségben. De nem az én stílusom nyilvánosan beszámolni üzleti megbeszéléseimről" - mondta erről a lapnak a PKN Orlen vezérigazgatója, Jacek Krawiec.

A Mazeikiu Nafta kellemetlen helyzetben van majdnem azóta, hogy a litván kormány 2006. májusban, szintén pályázó orosz olajvállalatok, főleg a Lukoil orra előtt, a lengyel PKN Orlen olajtársaságnak ítélte oda. Hamarosan tűzvész pusztította el a finomító egy részét, majd a Barátság vezetéknek a finomítóhoz vezető ágát 2006 nyarán lezárta a Transneft, szivárgás miatt. Az üzem nem állt le, súlyos veszteségek árán rendbe is hozták, de csak kikötőkben tud kőolajat vásárolni, és úgy drágább. Jelenleg a Mazeikiu Nafta 90 százaléka a PKN Orlené, és rövidesen átveszi a maradék 10 százalékot is a litván kormánytól.

A nagyságra második orosz olajtársaság - a magánkézben lévők közül a legnagyobb -, a Lukoil a maga részéről kedden 1,62 milliárd dolláros veszteséget jelentett a tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi, 3,21 milliárdos adózott eredmény helyett, az alacsonyabb olajárakkal, a magas adókkal és a valutaárfolyam-változásokkal indokolva a visszaesést. A bevétel 26 százalékkal 18,4 milliárd dollárra csökkent, jóllehet a cég kőolajtermelése gyakorlatilag változatlan maradt.

Ezzel együtt egész évben 9,144 milliárd dollár volt az adózott eredménye, csak 4 százalékkal kevesebb a 2007-es 9,511 milliárdnál, és jóval több a 2006-os 7,484 milliárdnál. Tavaly a nettó bevétel 31,5 százalékkal 107,68 milliárd dollárra emelkedett 81,891 milliárdról. 2006-ban 67,684 milliárd dollár volt a Lukoil bevétele.

A világ bizonyított olajtartalékának 1,3 százalékát birtokló, a világtermelés 2,3 százalékát adó Lukoil 20 százaléka az amerikai ConocoPhillips olajtársaságé. A cégnek Oroszországon kívül  Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában vannak finomítói, értékesítési hálózata pedig 24 országban működik 6090 benzinkúttal, az Egyesült Államokban, Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Grúziában, Moldovában, Ukrajnában, Bulgáriában, Magyarországon, Finnországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Montenegróban, Romániában, Macedóniában, Cipruson, Törökországban, Belgiumban, Luxemburgban, Csehországban és Szlovákiában.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.