<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Újrahasznosított műanyagból készülnek és energiatakarékos motorral működnek az Electrolux környezetbarát porszívói. Mind az öt zöld modellből - évente összesen 200 ezer darab - a vállalat jászberényi porszívógyárában készül, s ez a teljes termelésnek 10-15 százaléka.

Vass Attila, a vállalat jászberényi porszívógyárának igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az általuk gyártott porszívók ára 150-450 euró között mozog Európában. Magyarországon az Electrolux zöld porszívóit 35.000 és 70.000 forint közötti áron forgalmazzák. A zöld porszívók fejlesztését egy túlnyomórészt magyar szakemberekből álló csoport végezte.

Ugyanakkor a magyar piacon eladott porszívók 85 százaléka 100 euró alatti. Tavaly mintegy 400 ezer porszívót adtak el a magyar piacon, míg az idén az első félévben a  16 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Belényesi Zsolt, az Electrolux magyarországi értékesítési igazgatója közölte, egy porszívó környezetterhelésének a 30 százaléka esik a gyártás időszakára, míg a többi a működésére. A zöld porszívókat most vezetik be a magyar piacra, eddig a nyugat- és észak-európai piacokon, főként a Benelux-államokban forgalmazták a termékeket.

A  háztartási gépek magyarországi piaca daraszámban 12,3 százalékkal, értékben pedig 10,5 százalékkal esett vissza  az év első hét hónapjában.

Egy környezetbarát porszívóval az évente 20 ezer forinttal lehet csökkenteni az áramszámlát.

A zöld porszívók alapanyaga részben a piacról visszagyűjtött háztartási gépek műanyag burkolatából, az autók műanyag elemeiből, vagy a számítógépek burkolatából készül. A begyűjtött műanyagból granulátumot készítenek, ami Franciaországból és Ausztriából érkezik Magyarországra, itt a magyar beszállítók alkatrészt és burkolat elemeket öntenek belőle.

Mivel az újrahasznosított műanyag fekete színű, az 5 környezetbarát porszívó burkolata is fekete lett. Egy zöld porszívó alapanyagának előállításához körülbelül 2 literrel kevesebb nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség, mintha ugyanez az alapanyag új műanyagból készülne. A zöld modellek burkolatának és alkatrészeinek - modelltől függően - 55-70 százaléka készül újrahasznosított műanyagból. Az ökoporszívókat 92 százalékban újra lehet hasznosítani, csomagolásuk is környezetbarát, 100 százalékban újrahasznosított papírból készül.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.