<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Évről-évre apróbb változások jellemzik a számla, nyugta kibocsátásának szabályait. Miután sok vállalkozás esetében a nyári szezonban alaposan felfut a forgalom, nem lényegtelen a szabályok tisztázása.

Mikor kell nyugtát adni?

Az adóalany mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól, ha a terméket megvásárló, a szolgáltatást igénybevevő olyan nem adóalany természetes személy, aki/amely az ügylet ellenértékét – az ügylet áfa-törvény szerinti teljesítéséig – készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő eszközzel megtéríti és számlát nem kér. Ilyen esetben az adóalany köteles a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére nyugta kibocsátásáról gondoskodni.

A nyugta kötelező adattartalma a következő:

  • a nyugta kibocsátásának kelte;
  • a nyugta sorszáma, amely a nyugtát kétséget kizáróan azonosítja;
  • a nyugta kibocsátójának adószáma, valamint a neve és címe;
  • a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának adót is tartalmazó ellenértéke.

Nyugta kizárólag papír alapon bocsátható ki és csak kizárólag magyar nyelven állítható ki. Nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel tehetnek eleget az adóalanyok, illetve üzletek

Az adóhatóság a nyugtaadásra kötelezett indokolt kérelmére felmentést adhat a pénztárgép kötelező alkalmazása alól abban az esetben, ha az adóalany szociális vagy egészségügyi helyzete miatt a pénztárgép alkalmazása rá aránytalanul nagy terhet róna, vagy az adóalany gazdasági tevékenységének természete illetve tevékenysége végzésének egyéb körülményei miatt a nyugta adása pénztárgép alkalmazásával nem oldható meg, vagy csak aránytalanul nagy megterheléssel lenne megoldható. A nyugtaadási kötelezettség alól az adóalany egyedi engedély alapján sem mentesíthető, nyugtaadási kötelezettség alól csak törvényi előírás alapján lehet mentesülni. Azok az adóalanyok is, akik a pénztárgép alkalmazása alól mentesülnek, kötelesek nyugtát kibocsátani.

Alanyi adómentes számlázása


Az alanyi adómentes adóalany alanyi adómentes minőségében kizárólag olyan számla kibocsátásáról gondoskodhat, amelyben áthárított adó, illetőleg az adó tartalom meghatározására alkalmas százalékérték nem szerepelhet. Figyelemmel kell lenni arra, hogy az áfa-törvény XIII. fejezetének előírásai alapján az alanyi adómentes adózó nem jár el minden ügyletében alanyi adómentes minőségében.

Menedzsment Fórum 

Jogi nyilatkozat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.