2p

Az élelmiszeripar egyike a sajátos problémákban és egyedi megoldásokban gazdag iparágaknak. A biológiai eredetű anyagok változékonysága, a kézi jellegű műveletek alkalmazása, a mikrobiológiai érzékenység, a romlékonyság, a terméktulajdonságok szubjektív megítélése csak néhány a sajátságok közül. Az anyagok esetleges idegenanyag-tartalma, fertőzöttsége, az élő szervezetbe jutás velejárói szigorú és sokrétű külső szabályozást tesznek szükségessé.

Erősödik a szervezeti hatékonyság is, mivel a belső kapcsolattartást is szabályozni kell, és a felelősségi köröket, hatásköröket közzé kell tenni a szervezet érintettjei számára.

Példa: körlevél, tájékoztató készülhet és kerülhet kiosztásra vagy kifüggesztésre, amely - túl azon, hogy pl. a minőségpolitikát is magába foglalhatja - tartalmazza a minőségügyi rendszer funkciót, felelőseit, teamjeit, valamint a betöltő személyek nevét, esetleg elérhetőségét (telefonszám).

A szokásos vezetőségi átvizsgálások során a rendszer és folyamatinak tökéletesítésével, fejlesztésével is foglalkozni kell. Itt nem csak az élelmiszer termék minősége, hanem azon belül annak biztonsága is szempont, amelynek feltételrendszere ugyancsak fejlesztésre szorulhat, pl. jogszabályok, uniós előírások átvétele miatt. A Minőségbiztosítási vezető - a vezetőség képviselője, aki ezután talán "Minőségirányítási vezető" lesz - feladatai kibővülnek a megfelelő javaslatok előkészítésével, másrészt az átvizsgálás kimenő adatai között meg kell jelennie az ebből fakadó határozatoknak.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!