2013. március 26. 11:22

Az osztrák kormány fellépését kérik osztrák hulladékkezelő cégek egy Magyarország elleni uniós kötelezettségszegési eljárás megindítása érdekében az új magyar hulladéktörvény miatt - írta keddi számában a Wirtschaftsblatt.

Az osztrák gazdasági napilap a birtokába került állásfoglalásra hivatkozik, amelyben az Osztrák Hulladékkezelők Szövetsége (VÖEB) arra kéri a bécsi kormányt, lépjen fel Brüsszelben annak érdekében, hogy "a lehető leggyorsabban" kötelezettségszegési eljárás induljon az új hulladéktörvény miatt.

Robert Gruber, a VÖEB elnöke a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az idén életbe lépett törvény "megengedhetetlen módon korlátozza az áruk szabad áramlását, a vállalkozásalapítás szabadságát és visszaélést jelent piaci erőfölénnyel". Közlése szerint a VÖEB az európai és a német társszervezettel közösen fordul az osztrák kormányhoz.

A lap felidézte, hogy a magánszolgáltatók, köztük mindenekelőtt a Saubermacher, az AVE és az ASA osztrák cégek hónapok óta tiltakoznak a hulladékszállításra és -kezelésre vonatkozó jogszabály módosítása ellen. Az év elején életbe lépett új törvény szerint - emlékeztet a lap - június végéig kell új működési engedélyt szerezniük a közszolgáltatást végző magáncégeknek. Engedélyt olyan vállalat kaphat, amely többségében köztulajdonban van. Ezért ha nem módosítják a törvényt, akkor a piacon tevékenykedő magánvállalatoknak el kell adniuk többségi tulajdonrészüket vagy kivonulniuk a piacról. Gruber szerint mindkettő "jelentős veszteségeket" okozna a cégeknek.

Az Országgyűlés tavaly novemberben fogadta el az új hulladéktörvényt. Ennek értelmében 2014. január 1-jétől csak olyan nonprofit szervezetek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek szerződést kötöttek a települési önkormányzatokkal. A tervek szerint 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat. A törvény 2013-tól hulladéklerakási járulékot is bevezet, ezt a hulladéklerakók üzemeltetőinek az elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján kell megfizetniük. A befolyt összeget a vidékfejlesztési tárca hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja.

Az Európai Bizottság tavaly egyszer már megvizsgálta az akkori törvénytervezetet. Ezzel az eljárással kapcsolatban szeptemberben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt közölte: az EU nem emelt kifogást a törvényjavaslattal szemben. Ugyanakkor a bizottság fenntartotta magának azt a jogot, hogy a törvény hatályba léptetése után további lépéseket tegyen, ha szükséges.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.