2p

Az Uniós csatlakozás után számos új követelménynek kell megfelelni a hazai kereskedőknek és vendéglátóipari egységeknek. Így például a már többször halasztást szenvedett élelmiszer-biztonsági rendszer a HACCP alkalmazása kötelezővé válik.

A HACCP-rendszer bevezetése ugyanakkor komoly többletterhet ró a vállalakozókra. Ennek kapcsán Antalffy Gábor a KISOSZ elnöke a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió által előírt élelmiszer-biztonsági rendszer bevezetése tönkreteszi a kisvállalkozók egy részét. A szakember szerint a HACCP minden előírásának teljesítése a kisboltok teljes átalakításával, több adminisztrációval vagy a személyzet bővítésével jár. Antalffy Gábor úgy véli, hogy a vállalkozók egy része nem tudja teljesíteni az uniós követelményeket, ezek vállalkozások vagy szabálytalanul fognak működni, vagy megszüntetik tevékenységüket.

Más adatok a KISOSZ elnökének véleményét árnyalják. Az eredeti elképzelések szerint 2002 január 1-én lépett volna életbe a HACCP-rendszer kötelező használata. Ez azonban az érdekképviseletek lobbizása folytán előbb 2003 év elejére, majd az EU-csatlakozás időpontjára tolódott. Emellett pályázatok keretében a gazdasági minisztérium több, mint mint 160 millió forintos támogatást adott a HACCP élelmiszerbiztonsági szabvány bevezetése kapcsán felmerülő eszközök beszerzésére. Emellett a rendszer bevezetéséhez is nyújtotttámogatást a tárca.

(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyagok
A HACCP fogalmának rövid leírása
A HACCP hét alapelve

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!