2p

Az Uniós csatlakozás után számos új követelménynek kell megfelelni a hazai kereskedőknek és vendéglátóipari egységeknek. Így például a már többször halasztást szenvedett élelmiszer-biztonsági rendszer a HACCP alkalmazása kötelezővé válik.

A HACCP-rendszer bevezetése ugyanakkor komoly többletterhet ró a vállalakozókra. Ennek kapcsán Antalffy Gábor a KISOSZ elnöke a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió által előírt élelmiszer-biztonsági rendszer bevezetése tönkreteszi a kisvállalkozók egy részét. A szakember szerint a HACCP minden előírásának teljesítése a kisboltok teljes átalakításával, több adminisztrációval vagy a személyzet bővítésével jár. Antalffy Gábor úgy véli, hogy a vállalkozók egy része nem tudja teljesíteni az uniós követelményeket, ezek vállalkozások vagy szabálytalanul fognak működni, vagy megszüntetik tevékenységüket.

Más adatok a KISOSZ elnökének véleményét árnyalják. Az eredeti elképzelések szerint 2002 január 1-én lépett volna életbe a HACCP-rendszer kötelező használata. Ez azonban az érdekképviseletek lobbizása folytán előbb 2003 év elejére, majd az EU-csatlakozás időpontjára tolódott. Emellett pályázatok keretében a gazdasági minisztérium több, mint mint 160 millió forintos támogatást adott a HACCP élelmiszerbiztonsági szabvány bevezetése kapcsán felmerülő eszközök beszerzésére. Emellett a rendszer bevezetéséhez is nyújtotttámogatást a tárca.

(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyagok
A HACCP fogalmának rövid leírása
A HACCP hét alapelve

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!