A HACCP-rendszer bevezetése ugyanakkor komoly többletterhet ró a vállalakozókra. Ennek kapcsán Antalffy Gábor a KISOSZ elnöke a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió által előírt élelmiszer-biztonsági rendszer bevezetése tönkreteszi a kisvállalkozók egy részét. A szakember szerint a HACCP minden előírásának teljesítése a kisboltok teljes átalakításával, több adminisztrációval vagy a személyzet bővítésével jár. Antalffy Gábor úgy véli, hogy a vállalkozók egy része nem tudja teljesíteni az uniós követelményeket, ezek vállalkozások vagy szabálytalanul fognak működni, vagy megszüntetik tevékenységüket.
Más adatok a KISOSZ elnökének véleményét árnyalják. Az eredeti elképzelések szerint 2002 január 1-én lépett volna életbe a HACCP-rendszer kötelező használata. Ez azonban az érdekképviseletek lobbizása folytán előbb 2003 év elejére, majd az EU-csatlakozás időpontjára tolódott. Emellett pályázatok keretében a gazdasági minisztérium több, mint mint 160 millió forintos támogatást adott a HACCP élelmiszerbiztonsági szabvány bevezetése kapcsán felmerülő eszközök beszerzésére. Emellett a rendszer bevezetéséhez is nyújtotttámogatást a tárca.
(Menedzsment Fórum)
Kapcsolódó anyagok
A HACCP fogalmának rövid leírása
A HACCP hét alapelve
Tönkreteheti a kisboltokat az új élelmiszer-biztonsági előírás
Az Uniós csatlakozás után számos új követelménynek kell megfelelni a hazai kereskedőknek és vendéglátóipari egységeknek. Így például a már többször halasztást szenvedett élelmiszer-biztonsági rendszer a HACCP alkalmazása kötelezővé válik.