<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Új tulajdonos megjelenésével a társaságok kikerülhetnek az evából. Ez a szavazati jog mértékének függvénye, amely más a bt.-nél és a kft.-nél.

Amennyiben az egyszerűsített vállalkozói adózás (eva) hatálya alá tartozó cégbe ötven százalék feletti szavazati joggal rendelkező új tulajdonos lép be, akkor a cég elveszti jogát az eva alkalmazására, tudatja az APEH honlapján közzétett tájékoztató. Ugyanakkor a gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.) közkereseti társaságokra vonatkozó, de a betéti társaságokra is alkalmazandó előírása szerint a szavazati jog mértéke független a vagyoni hozzájárulás mértékétől, a társasági szerződésben - az említett korlát figyelembevételével - ahhoz is köthető, vagy attól teljesen eltérően is meghatározható. (Egyszerűsített vállalkozói adóból áprilisban 31,6 milliárd forint, az első négy hónapban 39,6 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.)

Amennyiben például egy betéti társaságba úgy lép be - negyedikként - új tag, hogy vagyoni hozzájárulása alapján a részesedése 80 százalék, de szavazati jogának mértékét a társasági szerződésben 20 százalékban határozzák meg, akkor az Eva törvény szerinti kizáró feltétel nem áll fenn. Vagyis ez nem akadálya a betéti társaság evaalannyá válásának, illetve a már evásként működő betéti társaság e címen nem veszti el evaalanyiságát. Ha a társasági szerződésben nem rendelkeznének külön a szavazati jog mértékéről, akkor - 4 tagú betéti társaságról lévén szó - a szavazati jog a Gt. értelmében 25 százalék lenne, tehát ebben az esetben sem keletkezne 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedés.

Kft.-k esetében a szavazati jog a Gt. szerint főszabályként az üzletrész (a társaság vagyonából a tagot megillető hányad) mértékéhez igazodik; a társasági szerződés azonban egyes üzletrészeket a többiekétől eltérő tagsági jogokkal ruházhat fel. Az egyes tagok törzsbetéteinek mértékét és az ahhoz kapcsolódó szavazati jog mértékét a társasági szerződésben meg kell határozni.

A korábbi példát kft. esetére alkalmazva: a negyedikként belépő, 80 százalékos törzsbetétet teljesítő új tag számára szintén biztosíthatnak a tagok a társasági szerződésben 20 százalékos mértékű szavazati jogot, s ekkor a kft. evaalanyiságának szintén nincs akadálya. Ha a tagok a társasági szerződésben nem térnek el a Gt. főszabályától, a szavazati jog mértéke 80 százalék lenne, ami megakadályozná az evalannyá válást, vagy az evaalanyiság elvesztését eredményezné.

(MTI) 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.