<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Elsősorban a sokak számára zavarosnak tartott áfa-szabályok között vágnak rendet a május elsején életbe lépő módosítások. Igaz minden kétséget még így sem sikerült eloszlatni.

Az év elején életbe lépett, és sokat ostorozott rendelkezéseknél világosabb szabályozás lép hatályba május 1-jén az áfa-fizetéssel kapcsolatosan, így csütörtöktől könnyebb lesz megítélni, hogy mely esetekben köteles a vevő befizetni az adót. A módosítás úgy szól, hogy a fordított adózás köre csak az ingatlan létrehozatalára, bővítésére és átalakítására terjed ki, ám ezekre is csak akkor, ha e tevékenységek építési hatósági engedélykötelesek, és erről a szolgáltatás igénybevevője előzetesen írásban nyilatkozott a szolgáltatás nyújtójának.

A fordított adózás körében sajnos így is maradtak nyitott kérdések. Például, hogy miként kezelendő az a helyzet, amikor építési engedélyköteles tevékenységről van szó, és a megbízó nyilatkozik is a fordított adózásról, az engedély azonban valójában hiányzik. Az adónyilatkozat ilyenkor ugyanis egyenértékű az engedély nélküli építkezés beismerésével.

A módosítások ellenére érdemes észnél lenni, az átmeneti szabályok alapján ugyanis az áprilisban kézhez vett számlák után még fordítottan kell bevallani az áfát, akkor is, ha ugyanaz a tevékenység május 1-jétől már egyenesen adózik. Az áthúzódó ügyletekre vonatkozó átmeneti szabályokat hiába keressük a jogszabályban, így tanácsadók szerint biztos, ami biztos alapon kérdéses esetekben érdemes a fordított áfa-fizetést választani.

Menedzsment Fórum