2p

Elsősorban a sokak számára zavarosnak tartott áfa-szabályok között vágnak rendet a május elsején életbe lépő módosítások. Igaz minden kétséget még így sem sikerült eloszlatni.

Az év elején életbe lépett, és sokat ostorozott rendelkezéseknél világosabb szabályozás lép hatályba május 1-jén az áfa-fizetéssel kapcsolatosan, így csütörtöktől könnyebb lesz megítélni, hogy mely esetekben köteles a vevő befizetni az adót. A módosítás úgy szól, hogy a fordított adózás köre csak az ingatlan létrehozatalára, bővítésére és átalakítására terjed ki, ám ezekre is csak akkor, ha e tevékenységek építési hatósági engedélykötelesek, és erről a szolgáltatás igénybevevője előzetesen írásban nyilatkozott a szolgáltatás nyújtójának.

A fordított adózás körében sajnos így is maradtak nyitott kérdések. Például, hogy miként kezelendő az a helyzet, amikor építési engedélyköteles tevékenységről van szó, és a megbízó nyilatkozik is a fordított adózásról, az engedély azonban valójában hiányzik. Az adónyilatkozat ilyenkor ugyanis egyenértékű az engedély nélküli építkezés beismerésével.

A módosítások ellenére érdemes észnél lenni, az átmeneti szabályok alapján ugyanis az áprilisban kézhez vett számlák után még fordítottan kell bevallani az áfát, akkor is, ha ugyanaz a tevékenység május 1-jétől már egyenesen adózik. Az áthúzódó ügyletekre vonatkozó átmeneti szabályokat hiába keressük a jogszabályban, így tanácsadók szerint biztos, ami biztos alapon kérdéses esetekben érdemes a fordított áfa-fizetést választani.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!