3p

Hiába fúrják, egyelőre nem akarja "áruba bocsátani" milliárdokat érő kincseit a hatalmas lehetőségekkel kecsegtető makói gázmező - legalábbis erre utal, hogy a napokban eredménytelenül végződtek a "repesztések" egyik kútjánál. Arra azonban még van remény, hogy kisebb mélységben vagy más kutaknál sikerül majd áttörést elérnie a kutatást végző magyar-amerikai-kanadai triumvirátusnak.

Most nem talált (Illusztráció)

A makói gázmező feltárásában részt vevő Exxon azt javasolja, hogy hagyjanak fel a Földeák-1 kútjánál végzett tesztfúrásokkal, mivel azok eddig nem hoztak eredményt, tudatta tegnapi közleményében a projektben szintén érdekelt Falcon Oil & Gas Ltd.

Az Exxon két repesztést hajtott végre 4358 és 4200 méteren, és ez alapján tette meg javaslatát a tesztfúrások befejezésére. "Csalódottak vagyunk a jelen pillanatban rendelkezésre álló eredmények láttán" – ismerte el  Marc A. Bruner, a Falcon elnök-vezérigazgatója.

A Falcon tovább fúrna

Hozzátette azonban azt is: a hatalmas makói gázmezőnek számos olyan, a tesztfúrások által még érintetlen része van, amely potenciált rejt magában. Véleménye szerint tehát a mostani tesztfúrások alapján nem lehet megítélni a makói gázmező egészében rejlő lehetőségeket.

Elmondta azt is, hogy szerinte bölcs dolog lenne újabb tesztfúrásokat végezni az Exxon által eredménytelennek minősített Földeák-1 kútnál annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ottani helyzetről. A Falcon a következő repesztéseket az eddigieknél kisebb, 3942 és 3906 méteres mélységben végezné el.  

A projektben érintett társaságok, a Mol, az amerikai ExxonMobil és a kanadai Falcon jelenleg is tárgyalnak a további lépesekről, teszi hozzá a közlemény.

Versenytárs Szibériának 

Mint ismert, a Falcon még 2007 tavaszán kapta meg a kitermelési koncessziót a magyar kormánytól a makói gázmezőn mintegy 100 ezer hektárra. Szabó György, a Falcon Oil and Gas Co. magyarországi cége, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. ügyvezető igazgatója akkor még úgy nyilatkozott, hogy Magyarország gázellátása három éven belül – azaz 2010-re - önállóvá válhat az itteni földgáznak köszönhetően. Akkori állítása szerint a térségben talált 1500 milliárd köbméternyi gázvagyon versenytársa lehet a szibériai gázkészletnek.

Szakértők ezzel párhuzamosan úgy nyilatkoztak, hogy a makói lelőhely a legnagyobb az európai szárazföldön a hollandiai Groningenben található gázmező 1959-es fölfedezése óta. Egyúttal azonban figyelmeztettek arra, hogy a makói gázt csak nehezen és drágán lehet kitermelni.

Évi 10 milliárd köbméter

Egy év múlva már későbbi időpontról szóltak a hírek: sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmező-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható – mondta 2008 tavaszán Áldott Zoltán, a Mol kutatás-termelés ügyvezető igazgatója. Az iparszerű kitermeléssel évente 10 milliárd köbméter gáz lenne biztosítható.

Akkori közlés szerint a Mol és az ExxonMobil az első szakaszban, 2008 és 2010 között a Makó-Nyugat területen 4-6 kutat fúr, illetve repeszt, majd teszteli ezeket. A Makó-Kelet területen a már meglévő kutakat nyitják meg újra, illetve ha szükséges, újakat is fúrnak, repesztenek.

A kutatási időszakban a nyugati területen a Mol és az ExxonMobil 50-50 százalékban részesedik, míg a keleti területen a Mol és az ExxonMobil 33,3-33,3 százalékkal, a korábbi kizárólagos tulajdonos, a Falcon pedig 33 százalékkal rendelkezik.

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!