2008. május 7. 09:59

A Mol, az Exxon és a Falcon közösen exportálhatják a makói gázmezőn kitermelt földgázt a nyugat-európai országokba, ezzel pedig az orosz Gazprom piacának egy részét vennék el - írja a Bloomberg.

A három partner főleg a szomszédos Szerbiába és Ausztriába szállítana gázt a termelés megkezdése után - jelentette ki Marc Bruner, a Falcon vezérigazgatója a múlt héten egy interjúban. A szakember szerint a Makó közelében található gáz Németország kétéves fogyasztását fedezné. Hozzátette: várhatóan 2012-ben kezdik meg a nyersanyag kitermelését.

A makói gázmező kétszer olyan nagy, mint Los Angeles város területe, ennek kitermelése megtörné a Gazprom mostani egyeduralmát, jelenleg ugyanis szinte kizárólag az orosz cég szállít Nyugat-Európába. Az Európai Unió jelenleg a második legnagyobb gázfogyasztó az Egyesült Államok után, az elmúlt öt évben mintegy 10 százalékkal nőtt a 27 tagállam fogyasztása.

A Falcon vezérigazgatója szerint a három cég szeretné saját kezében tartani a gáz exportját, úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniónak is az lenne a legjobb, ha a kitermelők szállíthatnák a gázt.

Az Amerikai Földrajzi Intézet szerint a makói gáz több mint 23 millió éve keletkezett a föld alatt, a mező kitermeléséhez 7000 méter mélyre kell lefúrni. A Mol még áprilisban közölte, hogy a talált gázmező legalább 340 milliárd köbméternyi nyersanyagot tartalmaz

Az elemzők egyelőre bizonytalanok abban, mennyi gázt lehet majd kitermelni Makó környékén, ugyanakkor az előrejelzések szerint a fúrások 24 milliárd dollárba kerülnek majd. A számítások szerint mintegy 2000 kutat kell majd fúrni, melyek mindegyike 8-12 millió dollárba kerül. A kapcsolódó vezeték megépítése 28 millió dollárt emésztene fel, míg annak fenntartása évi 11 millió dollárba kerülne.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.