2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Mol, az Exxon és a Falcon közösen exportálhatják a makói gázmezőn kitermelt földgázt a nyugat-európai országokba, ezzel pedig az orosz Gazprom piacának egy részét vennék el - írja a Bloomberg.

A három partner főleg a szomszédos Szerbiába és Ausztriába szállítana gázt a termelés megkezdése után - jelentette ki Marc Bruner, a Falcon vezérigazgatója a múlt héten egy interjúban. A szakember szerint a Makó közelében található gáz Németország kétéves fogyasztását fedezné. Hozzátette: várhatóan 2012-ben kezdik meg a nyersanyag kitermelését.

A makói gázmező kétszer olyan nagy, mint Los Angeles város területe, ennek kitermelése megtörné a Gazprom mostani egyeduralmát, jelenleg ugyanis szinte kizárólag az orosz cég szállít Nyugat-Európába. Az Európai Unió jelenleg a második legnagyobb gázfogyasztó az Egyesült Államok után, az elmúlt öt évben mintegy 10 százalékkal nőtt a 27 tagállam fogyasztása.

A Falcon vezérigazgatója szerint a három cég szeretné saját kezében tartani a gáz exportját, úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniónak is az lenne a legjobb, ha a kitermelők szállíthatnák a gázt.

Az Amerikai Földrajzi Intézet szerint a makói gáz több mint 23 millió éve keletkezett a föld alatt, a mező kitermeléséhez 7000 méter mélyre kell lefúrni. A Mol még áprilisban közölte, hogy a talált gázmező legalább 340 milliárd köbméternyi nyersanyagot tartalmaz

Az elemzők egyelőre bizonytalanok abban, mennyi gázt lehet majd kitermelni Makó környékén, ugyanakkor az előrejelzések szerint a fúrások 24 milliárd dollárba kerülnek majd. A számítások szerint mintegy 2000 kutat kell majd fúrni, melyek mindegyike 8-12 millió dollárba kerül. A kapcsolódó vezeték megépítése 28 millió dollárt emésztene fel, míg annak fenntartása évi 11 millió dollárba kerülne.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!