2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van olyan pedagógus, akinek két óra sztrájkért 33 ezer forintot vontak le a fizetéséből, és számos hasonló, jogsértő esetről is tud a szakszervezet.

A Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője beszélt arról, hogy a tankerületek "minden eszközt bevetnek, hogy elvegyék a tanárok kedvét a sztrájktól".

Példaként elmondta, hogy egy Pest megyei középiskola tanárának fizetéséből több mint 33 ezer forintont vontak le azért, mert két óra sztrájkot jelentett le, miközben a túlóráit egyébként óránként négyezer forinttal szokták elszámolni. A Dunakeszi Tankerületi Központtal kapcsolatban egy másik esetről is tudnak, amikor az aznap megtartott órák számától függetlenül, távollét címszóval teljes napi bért vont le a központ.

A sztrájktörvény szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidőre, eltérő megállapodás hiányában, a dolgozót díjazás és egyéb juttatás nem illeti meg

– ismertette Nagy Erzsébet. A PDSZ ügyvivője szerint néhány helyen van eltérő megállapodás, ami arról szól, hogy sztrájk miatt nem vonnak le pénzt a tanároktól. Ahol ilyen nincs, ott csak a sztrájk miatt kiesett munkaidővel csökkentheti a munkaadó a fizetést.

Az is jogsértő, ha egy óra sztrájkért - hivatkozva a kiesett felkészülési időre - másfél órányi bért vontak le, ahogy az is, ha egész órákra kerekítik fel a levonásokat, arra hivatkozva, hogy a bérszemfejtő program perceket nem képes kezelni.

A fenti, 33 ezres példa viszont semmilyen hibás számolás eredményeként sem jöhetett ki, mert ez a pedagósus egész napi bérénél is nagyobb összeg. A PDSZ jogi segítséget nyújt az érintett pedagógusnak, akit a sztrájkalapból is kompenzálnak - közölte Nagy Erzsébet, aki arra kérte a hasonlóan furcsa levonásokat tapasztaló pedagógusokat, hogy forduljanak a PDSZ-hez, hogy utánajárhassanak az eseteknek és képviselhessék érdekeit a tankerületekkel szemben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!