<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Belügyminisztréium köznevelési államtitkára, Maruzsa Zoltán ma arról beszélt, hogy hazai és uniós forrásból 2025-ig 1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére, de a Pedagógusok Szakszervezete szerint közben megszüntethetik a pedagógusok közalkalmazotti státuszát.

"Az érdekképviseleti vezetők attól tartanak, hogy kivezethetik a pedagógusokat a közalkalmazotti jogállások törvényéből és a bérrendezést a közoktatás rendszerének átalakításához fogja kötni a kormány" – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában a tegnapi sztrájktárgyalásokkal kapcsolatban. 

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint elvehetik a közalkalmazotti státuszukat. Fotó: PSZ
Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint elvehetik a közalkalmazotti státuszukat. Fotó: PSZ

"Ami a legsúlyosabb számunkra, hogy a bérrendezést a közoktatás rendszerének átalakításához fogja kötni a kormány. Jól éreztük, hogy ez a kormány semmit nem ad ingyen számunkra" – fogalmazott Totyik Tamás.

Tegnap az államtitkár közölte, hogy a fiókban van már a köznevelési rendszer átalakítása – hívta fel a figyelmet Totyik. Szerintük ez azt is jelentené, hogy változna a pótlékrendszert, illetve kivezethetik a pedagógusokat a közalkalmazotti jogállások törvényéből, ezzel pedig nagyon sok eddig élvezett előnyt elvesznek tőlük. (Csak emlékeztetőül: az orvosok béremelésével egyidejűleg hozta létre a kormány az új, sokat kritizált egészségügyi szolgálati jogviszonyt is). 

A szakszervezetek a fizetésemelésen túl több más követelést is megfogalmaztak, és ezek között olyan is van, ami szerintük nem pénzkérdés, de Totyik elmondása alapján ezekkel kapcsolatban semmilyen halvány lépést nem hajlandó tenni a kabinet.

Mindeközben Maruzsa Zoltán ma a 24. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia keddi nyitónapján, Egerben rámutatott: "a kormányzat is világosan látja, hogy jelentős béremelésre van szükség a köznevelés világában." Újdonság, hogy ehhez a 2021-2027-es költségvetési ciklusban uniós források felhasználására is lehetőség van - tette hozzá. Szükség is van erre, hiszen a kabinet anyagi mozgástere véges, különösen a jelenlegi rezsihelyzetben, amikor még nem látható, hogy a következő hónapokban "hány ezermilliárd forintot fogunk elégetni olyan gázszámlákra, melyeket tavaly még nem kellett kifizetni" - fogalmazott.

Az MTI azt írja, hogy a Klebelsberg Központ tervezési adata szerint a jelenlegi árakat figyelembe véve csak az iskolák fűtése a tavalyi 26 milliárd forintnál akár 225 milliárd forinttal drágább lehet - jegyezte meg. Ezért a pedagógusbérek rendezéshez a nemzeti források mellett szükség van az uniós támogatások bevonására: a tervek szerint 50-50 százalékban hazai és EU-költségvetésből mintegy 1200 milliárd forint lesz illetményemelésre fordítható 2025-ig - mondta az államtitkár. Jelezte: a kormány az uniós támogatásért vállalja, hogy a pedagógusok átlagbére ekkorra eléri a diplomásátlagbér 80 százalékát, és ezt az arányt 2030-ig fent is tartja. Magyarország modern kori időszámításában soha nem volt még ilyen magas ez az arány - húzta alá.

Számszerűsítve 777 ezer forint a célösszeg az idei 440 ezer forintos pedagógus átlagkeresethez képest - közölte, hozzátéve: első lépcsőként idén 10 százalékos, majd a már bejelentett emelési mértékekkel lehet kalkulálni. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók magasabb aránya miatt és a pályakezdő pedagógusok esetén ennél is nagyobb lesz a béremelés mértéke - tájékoztatott.

A Pedagógusok Szakszervezete pedig úgy kommentálta a tegnapi napot, hogy a kormány pánikszerűen ígérgeti a semmit, ezért folytatják a sztrájkot.