3p

Elsősorban 13-16 éves gyerekeknek szóló oktatási oldalt indított a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány. A Detekto.hu felhasználói a hamis információk felismerését, ellenőrzését és értelmezését gyakorolhatják.

Melyek a hamis tartalmak jellemző típusai? Mikor vagyunk különösen fogékonyak a félrevezető információk iránt? Léteznek-e megbízható hírforrások? Hogyan és miket kérdezzünk annak érdekében, hogy megítéljük egy információ hitelességét? Milyen eszközök segíthetnek a tények ellenőrzésében? - többek között ezekben a témákban nyújtanak tanácsokat a Detekto.hu anyagai, amelyek 2023 és 2025 között, négy csomagban kerülnek fel az oldalra, áll az Idea Alapítvány közleményében.

A kurzusok célja a diákok felkészítése arra, hogy önállóan is képesek legyenek az online médiakörnyezetben tájékozódni. Felismerjék, mikor van szükség fokozott figyelemre, tudatosságra és az információ ellenőrzésére, valamint milyen eszközöket és módszereket használhatnak a tényellenőrzésre. 

Fontos a jövő generációjának edukálása. Fotó: Depositphotos
Fontos a jövő generációjának edukálása. Fotó: Depositphotos

“A tananyagfejlesztést két kutatás előzte meg. Első körben felmértük, hogy milyen gyerekeket célzó, médiaértést fejlesztő online projektek léteznek magyar nyelven. A hiányosságokat látva meghatároztuk tananyagunk fő irányvonalait, majd egy második kutatásban nemzetközi viszonylatban megnéztük, milyen jógyakorlatok adhatnak inspirációt a fejlesztéshez” – mondja Marinov Iván, a projekt egyik fejlesztője.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Magyar Digitális Média Obszervatórium keretében készült program első csomagjában a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják a hamis információk felismerését és értelmezését, amelyek a közösségi médiában eléjük kerülő tartalmakhoz hasonlóak.

A tananyagban a tudás megszerzése aktív tanulói tevékenységet feltételez, és támaszkodik a gyerekek meglévő ismereteire. “Az átadni kívánt ismeretek gyakorlatokba ágyazottan jelennek meg, ahol a válaszokra adott visszajelzéseken keresztül zajlik a tudás felépítése. Az értékelés nem a pontos definíciók számonkéréséről szól, hanem az ismeretek rendszerzésének és elmélyítésének eszköze" – mutat rá Timár Borbála az Alapítvány részéről.

A kurzusok az önálló tanulást támogatják, de azok tartalma, fejlesztési területei és céljai több ponton is kapcsolhatók az iskolai oktatáshoz.

“Elképzelésünk szerint a diákok a tananyagot önállóan dolgozzák fel – például tanáraiktól kapott házi feladatként vagy szorgalmiként. De osztálytermi körülmények között is lehetőség van a tananyag hasznosítására, amihez - egy tanári útmutató formájában - szintén segítséget nyújtunk” – mondja el Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány programvezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!