2p

Kiderült, hogy nem csak Szigetszentmiklóson, hanem az ország más iskoláiban is hamisíthatják a KRÉTA-rendszer adatait a tanárhiány leplezésére.

Nemcsak egy szigetszentmiklósi iskolában vihetnek fel hamis adatokat a KRÉTA rendszerébe a tanárhiány miatt – derül ki az RTL Híradójának tudósításából. Korábban szintén a csatorna információja volt, hogy  akkora a tanárhiány, hogy a naplót is hamisíthatják egy szigetszentmiklósi iskolában.

Az RTL-nek más iskolákban tanító tanárok is arról beszéltek, hogy náluk is gyakori a hasonló módszer. Egy Pest megyei gimnáziumban tanító pedagógus arról mesélt, hogy az ő iskolájukban sem valós információk szerepelnek a KRÉTA-ban, és a trükközés az előző tanév elején kezdődött.

Így próbálják a nyilvánvaló tanárhiányt leplezni. Fotó: Depositphotos
Így próbálják a nyilvánvaló tanárhiányt leplezni. Fotó: Depositphotos

A helyettesítéseket úgy oldják meg, hogy akkor is szakszerű helyettesítést írnak ki, hogyha nem szakos megy be. Illetve azt az instrukciót kaptuk év elején, hogyha bemegy valaki, akkor ne azt írja, hogy felügyelet, hanem azt, hogy gyakorlás – árulta el.

Egy budapesti általános iskola tanára szerint náluk is akkora a pedagógushiány, hogy csak ritkán tudják megoldani a szakszerű helyettesítést, ám ennek nincs nyoma a KRÉTA-ban.

Van olyan fül, amit be lehet kattintani, hogy helyettesítés. Van olyan, hogy felügyelet, van olyan, hogy összevont felügyelet. Namármost felügyelet csak akkor szokott bekerülni a KRÉTA-ba, hogyha nem tanár teszi meg mindezt, hanem pedagógiai asszisztens, aki tarthat tanórát. De ha nem szakos tanár megy be egy órára, akkor is helyettesítés kerül be a naplóba. Tehát a rendszerből nem lehet eldönteni, hogy tényleg megtörtént-e a szakórának a leadása.

Egy másik budapesti iskola tanára szerint nekik egy ideje már lehetőségük sincs beállítani, hogy milyen helyettesítést tartottak.

A csatornának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője is megerősített, hogy „a szigetszentmiklósi eset egyáltalán nem egyedülálló, sőt országosan jellemző, hogy hamis adatként beírják rendes megtartott óráknak azokat is, amiket nem olyan kollégák tartanak, akiknek az adott tantárgyra megfelelő végzettségük van.”

A csatorna kereste a Klebersberg Központot is, de választ nem kaptak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!