3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most az iskolaigazgatókat tesztelték, gyaníthatóan a Belügyminisztériumban nézik át a teljesítményeket. 

Augusztus végén, a tanévnyitás előtti értekezleten feleletválasztós tesztben vizsgáztatta a státusztörvényből a tankerületi igazgatókat a Belügyminisztérium (BM). Ekkor a tankerületi vezetőknek kiadták, hogy szeptember 15-ig tájékoztassák az iskolaigazgatókat és a pedagógusokat az új szabályokról (annak ellenére, hogy akkor még nem jelent meg a Magyar Közlönyben a részleteket szabályozó végrehajtási rendelet).

Most viszont a hvg.hu úgy értesült, hogy a BM azt is kiadta a tankerületi vezetőknek, hogy most az iskolaigazgatókat teszteljék le, mennyire vannak tisztában a státusztörvénnyel.

A lap több olyan iskolaigazgatóval is beszélt, akik már túl vannak ezen teszten, amit nem egy egyszerű, feleletválasztós kérdéssorként, sokkal inkább egy klasszikus dolgozatként jellemeztek.

Kérdés, hányan kapnak egyest a teljesítményükre. Fotó: Depositphotos
Kérdés, hányan kapnak egyest a teljesítményükre. Fotó: Depositphotos

Volt, ahol hiányzó szavakat kellett beírni, máshol konkrét példák szerepeltek a tesztben, és azt kellett kifejtős válaszban megírni, hogy az adott esetben hogyan alkalmaznák a jogszabályokat. A részletes feladatokat a lapnak nem akarták elmesélni, nehogy beazonosíthatóvá váljanak.

Arról megoszlanak a véleményei, hogy mennyi értelme volt ennek a tesztnek.

Volt olyan intézményvezető, aki arról beszélt, hogy szerinte a tankerületnek az volt a célja, hogy így oldja a hangulatot, és kifejezetten hasznosnak találta, hogy a kollégáival együtt átbeszélhették az új szabályok alkalmazását. Náluk ugyanis úgy nézett ki a teszt, hogy előbb mindenki megpróbált magától válaszolni, aztán ezeket a válaszokat „önellenőrzéssel”, közös megbeszélés alapján javították. A kérdéssorokat pedig nem szedték be, vagyis szerinte „senkit nem fognak a végén a szőnyeg szélére állítani amiatt, hogy mit tudott és mit nem”.

Más arról számolt be, hogy még a tankerület igazgatója is megalázónak érezte, hogy dolgozatot kell íratni az alá tartozó iskolaigazgatókkal.

Náluk nem szóltak előre, hogy tesztelni fogják a státusztörvény ismeretét, de amikor kiderült, hogy mi az értekezlet apropója, akkor az igazgatók „fejlett humorérzékkel és kooperatív megoldási módokkal” vették az írásbeli számonkérést.

Volt, ahol a kitöltött kérdéssorokat begyűjtötték, ott az érintett igazgatók azt feltételezik, hogy a Belügyminisztérium fogja ellenőrizni a válaszaikat, de hogy ebből mi következik, azt nem tudják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!