<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményben cáfolja, hogy csökkent volna a pedagóguspályát választók száma, mert szerinte tudatos torzítások jelentek meg ezzel kapcsolatban a sajtóban. Talán az eltérő vizsgálati szempontok miatt térhetnek el az álláspontok.  

A tények egyértelműen azt mutatják, hogy Magyarországon jelentősen növekszik a pedagóguspályát választó fiatalok száma, ami a megújult magyar felsőoktatási rendszer elismerését jelenti - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

Hogy pontosan milyen torzításokra gondol a minisztérium, arról nem esik szó, de mint írják, az idei felsőoktatási felvételi eljárásban jelentősen, mintegy 27 százalékkal nőtt a jelentkezők száma az előző évhez képest. Összesen több mint 126 ezren jelentkeztek idén egyetemre vagy főiskolára.

Nem mindegy, honnan nézzük. Fotó: Depositphotos
Nem mindegy, honnan nézzük. Fotó: Depositphotos

A felvételi adatok növekedése tapasztalható mind az óvodapedagógus, mind a gyógypedagógus és a tanár-tanító szakokon. Az óvodapedagógus-képzésre jelentkezők száma 1440-ről 3270-re emelkedett, míg a gyógypedagógus pályát választóknál ez a szám 1641-ről 2696-re nőtt.

A tanár-tanító szakok iránti érdeklődés is folyamatosan emelkedik, hiszen az elmúlt évhez képest 4409-ről 5843-ra nőtt a jelentkezők száma, míg a mesterszakra jelentkezők aránya, 1953-ről 2453-ra. Kiemelték, hogy az említett tanár mesterszakra jelentkezők fele matematika, természettudomány, mérnök, informatika szakokra jelentkezett.

Az, hogy a minisztérium kiemelkedőnek látja a pedagóguspályára jelentkezők alakulását, a civil szervezetek pedig másképp értékelik, talán annak köszönhető, hogy más-más aspektusból vizsgálva különböző konklúzióra lehet jutni. Azaz nagyon nem mindegy, hogy a számokat milyen szempontból hasonlítják össze vagy csoportosítják, abból mit emelnek ki, vagy mit nem.