2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményben cáfolja, hogy csökkent volna a pedagóguspályát választók száma, mert szerinte tudatos torzítások jelentek meg ezzel kapcsolatban a sajtóban. Talán az eltérő vizsgálati szempontok miatt térhetnek el az álláspontok.  

A tények egyértelműen azt mutatják, hogy Magyarországon jelentősen növekszik a pedagóguspályát választó fiatalok száma, ami a megújult magyar felsőoktatási rendszer elismerését jelenti - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

Hogy pontosan milyen torzításokra gondol a minisztérium, arról nem esik szó, de mint írják, az idei felsőoktatási felvételi eljárásban jelentősen, mintegy 27 százalékkal nőtt a jelentkezők száma az előző évhez képest. Összesen több mint 126 ezren jelentkeztek idén egyetemre vagy főiskolára.

Nem mindegy, honnan nézzük. Fotó: Depositphotos
Nem mindegy, honnan nézzük. Fotó: Depositphotos

A felvételi adatok növekedése tapasztalható mind az óvodapedagógus, mind a gyógypedagógus és a tanár-tanító szakokon. Az óvodapedagógus-képzésre jelentkezők száma 1440-ről 3270-re emelkedett, míg a gyógypedagógus pályát választóknál ez a szám 1641-ről 2696-re nőtt.

A tanár-tanító szakok iránti érdeklődés is folyamatosan emelkedik, hiszen az elmúlt évhez képest 4409-ről 5843-ra nőtt a jelentkezők száma, míg a mesterszakra jelentkezők aránya, 1953-ről 2453-ra. Kiemelték, hogy az említett tanár mesterszakra jelentkezők fele matematika, természettudomány, mérnök, informatika szakokra jelentkezett.

Az, hogy a minisztérium kiemelkedőnek látja a pedagóguspályára jelentkezők alakulását, a civil szervezetek pedig másképp értékelik, talán annak köszönhető, hogy más-más aspektusból vizsgálva különböző konklúzióra lehet jutni. Azaz nagyon nem mindegy, hogy a számokat milyen szempontból hasonlítják össze vagy csoportosítják, abból mit emelnek ki, vagy mit nem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!